Cunoașteți zicala „ca pătrunjelul în supă“?

Cunoașteți zicala „ca pătrunjelul în supă“?

Pătrunjelul este o plantă de cultură din familia Apiaceae. Specia cultivată de pătrunjel, în Grecia și Roma antică, provenea dintr-o varietate sălbatică, din regiunea Mării Mediterane. De-a lungul timpului, culturile de pătrunjel s-au extins în toată Europa, iar mai apoi pe alte continente.

De la pătrunjel se consumă frunzele și rădăcina, care au o mare valoare nutrițională, datorită compușilor pe care Ie conțin. Astfel, rădăcinile de pătrunjel sunt bogate în glucide și substanțe minerale, iar frunzele în ulei esențial, care dă aroma specifică acestora, substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor ș.a.), microelemente (mangan, arsen ș.a) și vitamine, în special vitamina C și beta-caroten.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

În ceea ce privește utilizarea pătrunjelului în fitoterapie, remarcăm un bun efect diuretic și saluretic al preparatelor care se obțin din frunze și rădăcini, ceea ce contribuie la eliminarea excesului de apă și sodiu din organism și la diminuarea edemelor.

Uleiul volatil din compoziția pătrunjelului dă aroma și gustul caracteristic mâncărurilor, fiind un condiment indispensabil al diverselor gastronomii și care este foarte mult utilizată de renumita artă culinară franceză.

Frunzele de pătrunjel le folosim sub formă proaspătă sau uscată, în diverse preparate culinare: supe, ciorbe, sosuri, fripturi, garnituri (cartofi, orez), ciuperci, tochituri, paste ș.a.

Răspunde