Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Cum putem să conservăm plantele condimentare?

timp de citire 2 min

Uscarea plantelor condimentare permite conservarea acestora timp îndelungat, față de cele proaspete, care au un termen de valabilitate foarte redus, ceea ce este, desigur, un dezavantaj. O altă formă de conservare eficientă a plantelor condimentare constă în prelucrarea lor în oțeturi și uleiuri aromatice, mult folosite în gastronomia tradițională, dar și modernă.

Mai ales oțeturile aromate se pot conserva timp îndelungat (2 ani) și pot fi folosite cu succes la condimentarea unor preparate, ca de exemplu: ciorbe, salate, sosuri ș.a. Uleiurile aromate, utilizate la prepararea de marinade pentru fripturi, salate, garnituri, au o conservabilitate mai redusă comparativ cu oțeturile aromate, deorece se poate produce un fenomen de râncezire al uleiurilor grase, ceea ce le face inutilizabile pentru scopuri alimentare.

Adăugarea condimentelor în procesul de gătire al diverselor preparate culinare se face aproape întotdeauna chiar înainte de finalizarea mâncării, pentru a menține gustul și mirosul plăcut, dar și culoarea specifică, de obicei verde, a acestora.

Putem să ne pregătim singuri plantele condimentare uscate?

Desigur! Doar că trebuie să respectăm niște reguli pentru prepararea condimentelor uscate, necesare pentru bucătăria noastră.

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

În primul rând, plantele condimentare proaspete, pe care le recoltăm din propria noastră grădină sau le cumpărăm de la piață, trebuie să fie atent selecționate și curățate de nisip, pământ și alte resturi vegetale. După care, plantele aromatice se supun uscării, care se poate face natural sau artificial, folosind diverse surse de încălzire. În cazul uscării naturale, recomandăm să se facă la umbră, în poduri sau șoproane, deoarece, dacă sunt expuse direct la lumina solară, plantele se decolorează și pierd semnificativ din mirosul lor plăcut. Plantele condimentare, uscate corespunzător, se țin în săculeți de pânză, care permit aerisirea produsului vegetal. În nici un caz, plantele condimentare uscate nu se păstrează în pungi de plastic, deorece astfel există posibilitatea ca ele să mucegăiască, devenind inutilizabile pentru scopuri alimentare.

Plantele condimentare se pot mărunți manual, într-un mojar, sau cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Plantele aromatice, astfel mărunțite, se recomandă să fie păstrate în ambalaje de sticlă etanșe, pentru a preveni evaporarea uleiurilor volatile din compoziția lor, compuși care dau mirosul plăcut al condimentelor.

Lasă un răspuns