Cum prepararăm uleiurile aromate și sărurile condimentate?

Cum prepararăm uleiurile aromate și sărurile condimentate?

Uleiurile aromate, care au mare căutare în gastronomie, se prepară asemănător cu oțeturile aromate, diferența majoră fiind solventul pe care-l folosim la extracție și anume diverse uleiuri grase (ulei de măsline, ulei de floarea soarelui ș.a.).

dr. farmacist Ladislau Rosenberg | Doctor Natura

Însă uleiurile aromate prezintă inconvenientul unei mai slabe conservabilități, în comparație cu oțeturile aromate, deoarece uleiurile grase au tendința crescută de râncezire. Ca urmare, termenul de valabilitate al uleiurilor aromate este mult mai redus, fiind cuprins între 6 luni și 1 an.

Uleiurile aromate sunt folosite la prepararea unor salate, marinade, fripturi, sosuri, maioneze speciale ș.a.

Sărurile condimentate reprezintă o nouă tendință în gastronomia modernă și sub această denumire au apărut în ultima vreme o serie de produse care se obțin dintr-un amestec de plante condimentare uscate sau proaspete și sare de bucătărie. Aceste amestecuri sunt considerate mai sănătoase decât sarea pură, care conține doar clorură de sodiu, deoarece aportează și diverse plante aromatice, cu un conținut ridicat de ioni de potasiu, care contrabalansează excesul de ioni de sodiu. Proporția de plante condimentare variază între 50% și 75%, restul fiind sare.

Răspunde