Crumpenele înghioldite se mănâncă în zilele de post ca fel principal, alături de castraveți, gogoşari murați sau cu varză acră.
De asemenea, se pot servi ca garnitură lângă cârnaţi prăjiţi, carne friptă din oală, friptură, ochiuri, atât vara, cât şi iarna.
„Cartofii sunt aliment de bază în bucătăria tradițională în satul hârtibăcean Benești, iar una dintre rețetele des pregătite este cea a cartofilor țărănești sau a crumpenelor înghioldite”, spun cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii”, care au cules această rețetă tradițională de pe Valea Hârtibaciului.
Crumpene înghioldite
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 2 cepe mari
- 50 ml ulei
- frunze de pătrunjel
- sare
Mod de preparare
- Cartofii, de preferință roşii, se fierb în coajă, se scurg şi se lasă să se răcească, apoi se curăţă.
- Între timp, într-o cratiţă se pune uleiul la încins, apoi ceapa tăiată mărunt care se călește.
- Se adaugă cartofii care se sparg cu mâna, nu se taie.
- Se amestecă totul și se sărează după gust.
- Bucăţile care au rămas mai mari se mai mărunțesc, adică „se înghioldesc” cu lingura de lemn.
- Deasupra se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt.