Coriandrul este o specie erbacee anuală exclusiv de cultură din familia Apiaceae, anterior Umbeliferae, de la care, în gastronomie, se utilizează frunzele și semințele, pentru condimentarea diverselor preparate culinare.
Este o plantă aromatică originară din bazinul Mării Mediterane și care a fost utilizată de milenii, după cum confirmă Biblia, dar și papirusul Ebers, care prezintă date vechi de circa 5.000 ani.
Semințele de coriandru conțin ulei volatil cu o aromă specifică plăcută, ulei gras, glicozi de flavonoidice, taninuri, cumarine, mucilagii ș.a.
Preparatele obținute din coriandru au în principal acțiune carminativă și stimulentă asupra secrețiilor gastrointestinale. Uleiul volatil de coriandru are numeroase acțiuni farmacologice: analgezic, antispastic, bacteriostatic, fungicid, digestiv, stimulant asupra aparatului cardiovascular.
Utilizarea coriandrului la prepararea diverselor mâncăruri a devenit mai actuală în ultimele decenii, în special odată cu proliferarea numeroaselor emisiuni TV despre gastronomia internațională.
Coriandrul, sub formă de pulbere fină obținută din semințe, este indicat la prepararea de: fripturi, curry, marinade, paste, sosuri, baiț pentru șuncă, lichioruri, murături și multe altele.
În ultimii ani, frunzele de coriandru sunt mult utilizate la aromatizarea unor preparate culinare, datorită influenței unor gastronomii exotice, cum sunt cea indiană, jamaicană sau vietnameză.