Va răsări speranța…

Va răsări speranța…

Sărbătoarea Tuberozelor din Hoghilag este sub semnul întrebării, anul acesta.

Localnicii au început, ca în fiecare primăvară, să planteze bulbii înmiresmatelor flori. Campania de plantare va continua toată luna aprilie.

„Chiar dacă traversăm o perioada grea, la țară viața și natura își urmează cursul. A început plantatul și grădinile încep să se înnobileze cu bulbi de tuberoze. Ne-am fi dorit să fiți alături de noi în aceste zile, nu s-a putut, dar suntem convinși că la anul vom planta împreună și ne vom bucura unii de alții. Multă sănătate tuturor!”, ne transmite primarul Nicu Lazăr.

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost sașii din Hoghilag, care au adus bulbii din Ungaria. Multă vreme, culturile de tuberoze au existat numai în această zonă a Transilvaniei, fiindcă saşii nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Un fir de tuberoză valora cât o pâine, așa că tot mai mulți localnici au început să le cultive. Primul cultivator român a fost atestat în Hoghilag în 1963, iar acum există cel puțin 20 de familii care au preluat tradiţia de la saşi.

Începând din 2017, la Hoghilag se desfășoară anual Sărbătoarea Tuberozelor, un prilej excelent pentru a descoperi aceste minuni ale naturii, dar și patrimoniul bogat, tradițiile și gastronomia zonei.

Răspunde