Studiile din domeniul imunologiei confirmă importanța deosebită a mecanismelor noastre de autoapărare în lupta împotriva infecțiilor provocate de diverse microorganisme patogene, care se găsesc din abundență în mediul în care trăim, dar și în organismul nostru.
Datorită acestei capacități de autovindecare, specifică fiecărei ființe, fie plantă, animal sau om, este posibilă supravețuirea pe Terra. Sistemul imunitar joacă un rol determinant în această activitate de protejare a viului împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor sau paraziților, la interfața dintre viață și moarte. Sistemul imunitar acționează prin distrugerea agenților patogeni care invadează organismele vii, dar și prin captarea și anihilarea unor structuri proprii alterate și dăunătoare, cum sunt celulele tumorale.
Distingem un sistem imunitar nespecific sau înnăscut, moștenit de la predecesorii noștri și care nu se modifică pe parcursul vieții. Unele persoane se nasc cu o imunitate puternică, capabilă să le ferească de diverse boli, pe când alții dispun de o imunitate nespecifică slabă, fiind expuși numeroaselor infecții cauzate de agenți patogeni.
Pe parcursul vieții, dobândim o imunitate specifică în urma contactului cu diverse microorganisme și a bolilor infecțioase care determină o imunitate pe termen limitat (infecția cu virus gripal) sau pe tot parcursul vieții (infecția cu virus hepatic A).
La imunitatea noastră contribuie în mod semnificativ și diversele vaccinuri pe care le primim încă de la primele ore după naștere și care ne feresc de boli infecțioase grave, care în trecut, dar și în zilele noastre, fac ravagii în rândul oamenilor.
Printre organele cu rol important în activitatea sistemului imunitar, amintesc: măduva osoasă, timusul, ganglionii limfatici răspândiți în diverse părți ale corpului uman, amigdalele și – după cercetări recente – și apendicele.
Medicina complementară și alternativă oferă numeroase mijloace naturale pentru fortificarea sistemului imunitar, precum: fitoterapia, aromaterapia, apiterapia, dietoterapia, homeopatia, balneoterapia, helioterapia ș.a. Dar un rol esențial în protejarea organismului uman în lupta cu bolile îl are modul de viață sănătos, inclusiv alimentația corespunzătoare și evitarea sedentarismului, prin practicarea diverselor forme de mișcare, adecvate vârstei și stării de sănătate, care sunt elementele centrale ale vieții noastre.
Vă doresc multă sănătate!