Rubarbă, rabarbură sau revent. Oricum s-ar numi, este o carte de vizită a bucătăriei săsești!
Această plantă ierboasă, nepretențioasă, rodește mulți ani la rând în solurile răcoroase și în zonele semiumbrite. Poate crește până la doi metri și are tulpina comestibilă, verde-roșiatică. A ajuns în Europa întâi în Anglia, acolo unde se consumă și astăzi în cantități mari, iar pe teritoriul țării noastre este specifică Transilvaniei.
Istoricii spune că rubarba își are originea în Asia Centrală, fiind cunoscută în Europa de prin secolul XIV. În gastronomia săsească o întâlnim cu precădere în ultimii 300 de ani.
Totuși, gospodinele care formează Vecinătatea Femeilor din Saschiz sunt de părere că sașii sunt cei care au adus rabarbura, în secolul XII. La fel crede și doamna Aurelia Rusu, din Mediaș, autoarea cărții de artă culinară „Gătim împreună în Casa Baronului”.
„Rabarbura a fost adusă în Transilvania de coloniștii sași, cu aproximativ 1000 de ani în urmă, și se găsește cultivată în locurile locuite de aceștia din această regiune istorică românească. Este o legumă cu gust acrișor, deși din tulpina acesteia se prepară, mai ales, dulciuri”, spune Aurelia Rusu.
Din cartea domniei sale, am ales astăzi pentru dvs. rețeta unui desert cu aromă fină și reconfortantă.
Prăjitură săsească cu rabarbură
Ingrediente:
- 350 g zahăr
- 300 g făină
- 250 g margarină
- 500 g rabarbură
- 5 ouă
- 1 pliculeț de praf de copt
- coajă rasă de la o lămâie
Mod de preparare:
- Se face un aluat ca de pandișpan, astfel: se amestecă gălbenușurile de ou cu 100 g de zahăr, cu margarina, cu praful de copt și cu făina, încât compoziția să nu facă cocoloașe.
- Rabarbura se curăță de coajă și se taie în bucățele. Se amestecă cu zahăr și se păstrează la rece.
- Albușurile se bat spumă, împreună cu 250 g de zahăr.
- Se pune aluatul la cuptor, pentru 30 de minute, pentru a se coace. Atunci când este copt, se pune rabarbura și, deasupra, spuma de albuș. Se reduce focul și se mai lasă pentru puțin timp la cuptor.
- Se taie după ce se răcește și se poate servi.