Este o prăjitură foarte gustoasă, ne asigură Elise Fröhlich, autoarea cărții de bucate „Bucătăria transilvăneană“ apărută la Sibiu în 1897.
Redăm rețeta prăjiturii așa cum a apărut în cea de-a cincea ediție a cărții, tipărită în 1911, tradusă de Ruxandra Stănescu.
Prăjitură fină cu prune
- Se frământă pe o planșetă 2 bucăți de unt (aproximativ 200 gr), 4 gălbenușuri de ou, 300 gr de făină, ouă, un vârf de cuțit de sare și 70 gr de zahăr și se lasă să se odihnească.
- Se întinde întregul aluat, se pune într-o tavă unsă și se pun deasupra prune fără sâmbure, se presară din belșug zahăr și scorțișoară.
- În 1/2 l de smântână se amestecă 4 gălbenușuri de ou, 200 gr de zahăr și spuma de la 4 ouă, se pune totul peste prune și se coace până este aurie.