Piatra de temelie a Sibiului, descoperită de arheologi

Piatra de temelie a Sibiului, descoperită de arheologi

Cercetările arheologice au dezvăluit, în Piața Huet, locul unde coloniștii sași și-au construit prima biserică.

În urmă cu 900 de ani, sașii au întemeiat o așezare al cărei nucleu era Piața Huet de astăzi. O bazilică romanică era, de bună seamă, inima acestei așezări. După transformările suferite de-a lungul secolelor, în locul său tronează astăzi catedrala evanghelică. În timpul lucrărilor de restaurare, specialiștii au stabilit cu exactitate amplasamentul vechii bazilici, iar după încheierea șantierului, fundația lăcașului de cult va fi pusă în valoare cu tehnici expoziționale moderne.

“Cercetările arheologice au stabilit cu exactitate amplasamentul primei biserici în stil romanic din Sibiu. Fundaţia bazilicii romanice, o importantă descoperire arheologică din Transilvania, datând din secolul al XII-lea, va fi evidenţiată prin crearea unei zone cu sticlă securizată. Anul acesta se preconizează finalizarea lucrărilor, iar fundaţia bazilicii anterioare va putea fi vizualizată de sibieni şi turişti”, spune Ramona Iancu, din partea Parohiei Evanghelice CA.

În 2018, biserica evanghelică din Piaţa Huet a intrat într-un proces de consolidare, restaurare şi reabilitare. Proiectul cu fonduri europene, în valoare de aproape 22 milioane de lei, este la jumătatea drumului spre finalizare. Pe parcursul anului 2019, au fost realizate importante lucrări de consolidare şi restaurare a elementelor din piatră, tencuieli şi zugrăveli, restaurarea vitraliilor, precum şi reţele electrice noi, împreună cu un sistem de încălzire.

Șantierul arheologic început în luna mai 2019 a rezolvat alte două mistere: mormântul baronului Brukenthal și piatra funerară a comitelui Mathias Armbruster. Inițial, istoricii nu au găsit nici o urmă în locul despre care se spunea că găzduiește rămășițele lui Brukenthal.

“Locul în care a fost înmormântat baronul Samuel von Brukenthal era semnalizat din anul 1984 printr-o placă metalică amplasată pe una dintre coloanele interioare ale bisericii. Cercetarea arheologică a confirmat existența acestui lăcaș de înmormântare, care se va evidenția în noua pardoseală cu piatră de o nuanţă diferită, pentru a se marca locul în care a avut loc această ultimă înhumare în biserică, în anul 1803.

În urma înlăturării unor lespezi, a fost descoperită piatra funerară dispărută a celui care a fost primar al Sibiului în perioada marilor reforme (1513-1542) şi comite al sașilor între anii 1536 și 1538, Mathias Armbruster, acesta fiind considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai Sibiului. Piatra funerară va fi amplasată în transpetul de nord, aproape de locul în care a fost găsită”, au mai anunțat reprezentanții bisericii.

Aceștia estimează că lucrările de restaurare vor fi finalizate conform graficului, până în primăvara anului 2021.

„După mai bine de 100 de ani, Biserica Evanghelică «Sf. Maria» din Sibiu prinde și culoare… turistică, alături de mormântul baronului Samuel von Brukenthal, epoca romanică a fundațiilor și alte vestigii”, remarcă Paul Gruian, managerul proiectului.


foto: Paul Gruian

Răspunde