Meșteșugurile se întorc acasă. În Casa Artelor!

Meșteșugurile se întorc acasă. În Casa Artelor!

De la Muzeul ASTRA vine una dintre puținele vești bune din aceste zile: Casa Artelor din Sibiu va fi transformată într-un hub creativ, prin intermediul unui proiect în valoare de 2,5 milioane de euro.

Proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor  – Centrul de Activități și Resurse Regionale (CALL03-13)” a fost declarat admis și va fi finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA. După restaurare, Casa Artelor va deveni un punct nodal în care meșteșugurile devin corolarul tuturor activităților de valorificare a acestui monument încărcat de istorie. Mai mult de 80% din suprafața utilă va fi dedicată activităților culturale: expoziții de bază și temporare, săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală (zone de acces la baze de date și cataloage digitale ale meșteșugurilor și meșteșugarilor), spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate.

„Implementarea acestui proiect un numai că va crește impactul pe care Muzeul ASTRA îl are în comunitatea sibiană prin dezvoltarea unui program cultural nou și consistent în centrul istoric, așa cum ne doream de foarte multă vreme, ci mai ales pentru impactul considerabil pe care acesta îl va produce în rândul meșterilor tradiționali. Este prima ocazie reală pe care aceștia o au de a-și certifica competențele dobândite și de a primi un sprijin considerabil pentru a face față provocărilor societății contemporane, pentru a se adapta la cerințele și nevoile pieței”,  a declarat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Mussene / Sor Trondelag din Trondheim – Norvegia, pe o perioadă de 42 de luni, și va avea un sprijin financiar nerambursabil de 1,99 milioane de euro.

De la meșteșugari la artiști

Atestată în 1370, cu o arhitectură tipică goticului laic, Casa Artelor este cea mai veche și cea mai impunătoare casă de breaslă din România, potrivit istoricului sibian Răzvan Pop. Clădirea din Piața Mică era sediul breslei măcelarilor, una dintre cele mai bogate din Sibiu, și a fost folosită și de breasla cojocarilor.

În secolul al XVIII-lea, imobilul a fost preluat de autoritățile orașului și în 1765 servea drept sală de spectacole a trupei de teatru condusă de Gertraud Bodenburger. În 1787, aici funcționa trupa de teatru Duwald. „Primăria decide renovarea clădirii în 1789, an în care este așezată pe fațada principală reprezentând stema orașului Sibiu”, precizează Pop. Ulterior, Casa Orășenească a Măcelarilor a reintrat în posesia clădirii, care a suferit anumite modificări pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

La mijlocul secolului XIX, pasarela de la parter a fost este închisă, aici fiind amenajate magazine / foto: razvanpop.ro

Casa a fost restaurată între 1968 și 1972 de către arhitectul Otto Czekelius, apoi a servit drept spațiu cultural al Muzeului Brukenthal și de atunci poartă denumirea actuală. După ce a fost transferată Complexului Național Muzeal ASTRA, în 2002, clădirea a avut parte de reparații importante.

Răspunde