Lichiu cu picioici și cu ceapă ca la Ighiș

Lichiu cu picioici și cu ceapă ca la Ighiș

În satul Ighișu Vechi, din Podișul Hârtibaciului, lichiul cu picioici și cu ceapă se pregătea ori de câte ori se făcea pâinea în cuptor.

Adică o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, după cum era familia de numeroasă.

Lichiul acesta este un fel de plăcintă cu aluat de pâine și umplutură de cartofi și ceapă.

„Dacă vrei să faci toamna un lichiu dulce, nu mai pui picioici și ceapă, pui mere sau prune în aluat”, spun gospodinele de la Ighiș

Lichiu cu picioici și cu ceapă

Ingrediente

 • aluat de pâine
 • 2-3 cartofi
 • 2 cepe
 • sare
 • piper
 • un ou
 • o lingură cu smântână

Mod de preparare

 1. Se frământă o cocă de aluat, după modelul aluatului de pâine. Se iau cartofii şi ceapa crude, se curăţă şi se taie feliuţe.
 2. Aluatul se întinde cu sucitorul şi pe o jumătate din aluat se pun feliile de cartofi, peste ele se adaugă ceapă tăiată, sare, piper şi se acoperă cu cealaltă jumătate de aluat.
 3. Se nivelează, se strâng marginile şi se unge lichiul cu ou şi smântână.
 4. Se bagă la cuptor, pe lopată, şi se coace.

Ighișu Vechi, mai demult Ighișul Vechi, Ibișdorful-român, Ighișdorf, Ighișdorful român (în dialectul săsesc Eibesterf, în germană Wallachisch-Eibesdorf, Eibesdorf, Libesdorf, în maghiară Oláhivánfalva, Ivánfalva), este un sat cu doar 300 de locuitori și face parte din comuna Bârghiș, situată în partea de est a județului Sibiu.


Rețetă publicată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Cindrelul – Junii” Sibiu în lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”

One thought on “Lichiu cu picioici și cu ceapă ca la Ighiș

 1. Imi permit o rectificare: Ighisu Vechi apartine de comuna Barghis si se situeaza in Podisul Hartibaciului. Ighisu Nou apartine de Medias si se situeaza in Podisul Tarnavelor.

Răspunde