Laşte cu lapte

Laşte cu lapte

Laşte cu lapte este o reţetă simplă, rapidă, dar foarte gustoasă, fiind una din mâncărurile preferate atât de copii, cât şi de adulţi.

Dacă se prepară cu lapte de capră, acesta nu se fierbe, ci doar se încălzeşte, iar laştele se fierb separat, în apă, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Cindrelul – Junii” Sibiu, care au cules această rețetă din Mărginimea Sibiului și au publicat-o în enciclopedia multimedia „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

„Nouă ne plac mult laştele cu lapte… le mâncăm şi dimineaţa şi la cină, când vrem ceva dulce și ușor de făcut. Câteodată punem pe ele vişine din dulceaţă.”

Termenul de „laşte” este derivat din maghiarul „lasksa” și este folosit cu sensul de tăiţei laţi, făcuți în casă, explică specialiștii de la CJCPCT Sibiu.

Laşte cu lapte

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1,5 l lapte
  • un praf de sare
  • 3 mâini pline de tăiței lați de casă
  • 3 linguri cu zahăr

[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se pune laptele la fiert, cu un praf de sare.
  2. Când laptele clocoteşte, se adaugă tăiţeii, amestecând mereu cu lingura, ca să nu se lipească unii de alţii. Se lasă să fiarbă, la foc mic, 5-10 minute.
  3. Se adaugă zahărul, se mai dau câteva clocote şi se stinge focul.
  4. Se acoperă oala cu capac şi se lasă tăiţeii să se odihnească 10-15 minute, pentru a se umfla.
  5. Se servesc atât calzi, cât şi reci.

[/directions]

Răspunde