„Firul Roşu” prin istorie

Mai mult decât o fabrică, Românofir Tălmaciu este singura companie producătoare de ață din România și va aniversa în curând un secol de activitate. Citiți povestea sa, însoțită cu imagini realizate în 1928 de fotograful sibian Emil Fischer.

Fabrica a fost înfiinţată în 1923, sub denumirea de „TALMA”, de către niște industriaşi saşi din Cisnădie, care au cumpărat o fostă moară de porumb, în scopul producerii de postavuri militare și pături.

În anul 1926, este cumpărată de întreprinzători germane din Freiburg şi se înfiinţează societatea anonimă română „MEZ & Vater”, având capital integral german.

foto: Maria Grancea

Proprietarii transformă unitatea iniţială într-o fabrică de aţă care prelucra fire aduse din străinătate prin finisare chimică şi mecanică realizând aţa de cusut. Funcţionează aşa până în anul 1935, când este cumpărată de o societate anonimă cu capital preponderent britanic, acţionar principal fiind cel mai mare producător mondial de aţă, firma COATS din Glasgow.

În perioada 1935-1937, se desfăşoară un amplu proces de investiţii prin construirea unor noi secţii de pregătire a fibrelor şi filare a acestora, reutilarea completă a tuturor secţiilor, construirea unor importante obiective sociale: cămine de nefamilişti, locuinţe pentru angajaţi, dispensar medical, terenuri de sport şi agrement.

Noua societate „ROMÂNOFIR“ SAR era la acea dată un producător semnificativ de aţă în România, iar în perioada următoare reuşeşte, prin procese de fuziune sau absorbţie, să devină cel mai important producător din ţară.

Este naţionalizată în 1948, sub denumirea „Întreprinderea Industrială de Stat «Firul Roşu» Tălmaciu” şi beneficiază de două momente majore de investiţii şi retehnologizare, în anii 1959 şi 1977.

Se reorganizează în 1991, sub formă de societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat, şi preia vechea denumire – ROMÂNOFIR S.A. Intră în procesul de privatizare prin transferarea a 30% din acţiuni către FPP II Moldova, transformată ulterior în SIF Moldova. În urma procesului de privatizare în masă, a includerii terenului în capitalul social şi a regularizării între SIF şi FPS, ajunge la o structură a acţionariatului cu 86% capital de stat şi 14% capital privat. În iulie 2000, pachetul de acţiuni deţinut de stat este cumpărat de PAS ROMANOFIR şi compania devine o companie integral privată. Trei ani mai târziu, acţiunile sunt transferate persoanelor fizice ce au constituit PAS ROMANOFIR, ajungându-se la actuala structură.

Românofir Tălmaciu / foto: Tică Lotrean

ROMÂNOFIR este principalul producător naţional de aţă pentru lucru de mână şi aţă de cusut din bumbac 100%, deţinând mai bine de jumătate din piaţa internă, potrivit reprezentanților societății. De asemenea, fabrica din Tălmaciu este al treilea producător naţional de aţă din poliester, domeniu în curs de dezvoltare fiind un produs relativ nou, introdus în fabricaţie de câţiva ani de zile. ROMÂNOFIR este și un furnizor principal pentru industria de fabricat ciorapi din bumbac şi pentru firele utilizate de producătorii de covoare. Însă producţia de bază o constituie aţa pentru cusut şi lucru de mână, care se produce într-o gamă variată de sortimente vopsite în 234 poziţii coloristice la aţa pentru cusut şi 290 poziţii coloristice la aţa pentru lucru de mână. Societatea are şi un atelier de producere a seturilor de goblen. O categorie însemnată din producţia societăţii o constituie firele simple sau dublate pentru ţesături şi tricotaje.

Lasă un răspuns