De Rusalii, la Rășinari avem Ziua Verzarului!

De Rusalii, la Rășinari avem Ziua Verzarului!

Comunitatea din Rășinari vă invită să descoperiți plăcinta tradițională cu urdă și mărar pe care localnicii o pregătesc negreșit în ziua de Rusalii, de mai bine de 100 de ani.

Devenită o sărbătoare a zilelor noastre, cea de-a patra ediție a Zilei Verzarului va avea loc, anul acesta, pe 1 iunie, între orele 10.00 și 13.00, când turiștii vor avea ocazia să guste această delicatesă locală, dar și să învețe de la gospodinele satului cum să o pregătească.

„Pe data de 1 iunie, vă așteptăm la Rășinari să degustați delicioasa plăcintă cu urdă și mărar pregătită de rășinăreni cu ocazia Rusaliilor”, transmite Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari.

Savurosul vărzar sau verzar se pregătea de Rusalii în fiecare casă, scria Victor Păcală în “Monografia satului Rășinariu” din 1915: “la aceste sărbători nu pot lipsi de pe masa nici unui creștin «verzarele», plăcintele făcute cu brânză și mărar”. Doar că, pe atunci, rețeta era cu brânză sărată: “«verzarele» din aluat dospit, caș sărat și mărariu tocat“.

Zilele trecute, plăcintele rășinărenilor au făcut deliciul celor care au vizitat standul Mărginimii Sibiului la Târgul de Turism al României, așa că merită să le încercați și voi!

Răspunde