Curechi călit cu carne din oală

Curechi călit cu carne din oală

Rețeta tradițională pe care v-o oferim astăzi este pregătită de o gospodină din Poiana Sibiului.

„Curechi pui cât vrei, depinde și cât sunt oamenii de mâncăcioși și cât vrei să îți ajungă mâncarea. De obicei, se mănâncă împreună cu mămăligă şi cu lapte gros.”

Această rețetă a fost pregătită și culeasă din comuna Poiana, din Mărginimea Sibiului, dar ea se întâlnește în toate zonele etnografice ale județului Sibiu, căci preparatul e unul adesea pregătit de vara până toamna, consemnează cercetătorii de la CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu, în lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”. Curechiul călit se poate pregăti și din varză murată, pe timp de iarnă. În acest caz, varza trebuie lăsată la desărat, cel puțin o jumătate de oră, în apă călduță, apoi tocată și preparată similar celei proaspete.


Curechi călit cu carne din oală

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 2 căpățâni de varză proaspătă, potrivite ca dimensiune
  • o bucată de slănină
  • o ceapă mare
  • 2-3 roșii
  • cimbru
  • foi de dafin
  • piper
  • carne și cârnați din oală
  • apă

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se crestează slănina, se taie ceapa în formă de solzi și se toacă varza.
  2. Crestele de slănină se pun la prăjit, apoi se adaugă ceapa și varza.
  3. După ce se călesc puțin împreună, se adaugă apă, de 2-3 degete, se pun mirodeniile și roșiile, se condimentează după gust și se lasă să fiarbă.
  4. Pentru ca cimbrul să nu se împrăștie, crenguțele se leagă cu o ață subțire și se scot când e mâncarea fiartă.
  5. Înainte cu cinci-zece minute ca varza să fie gata, se adaugă carne și cârnați din oală (adică prăjite în untură și conservate pe iarnă).

[/directions]

Răspunde