Ceapa este o plantă bianuală din genul Allium, familia Liliaceae, care este originară din zonele de stepă din Asia Centrală și de Vest (Iran, Afganistan, nord-vestul Indiei), unde crește în mod spontan.
Ceapa este una din legumele cultivate din cele mai vechi timpuri în China, Iran, iar mai apoi în toată zona mediteraneană (Grecia, Cipru, Creta, Egipt ș.a.). În Egiptul antic, ceapa a fost considerată un simbol al vieții eterne și era oferit zeilor.
Există diverse soiuri, pe care le deosebim după culoare. Astfel, există ceapa: galbenă, roșie și albă. În gastronomie, un rol important are și ceapa verde, care se folosește în alimentație ca atare, sau sub formă de salate, în asociere cu alte legume (roșii, castraveți, ardei ș.a).
Bulbii de ceapă conțin numeroase substanțe active, printre care se remarcă aliciina, un compus tiolic cu efect antiseptic puternic, ulei volatil, glucide, vitamine (E, PP, B1, B2, B6), steroli, substanțe minerale ș.a.
Ceapa este un puternic stimulent general (nervos, hepatic, renal), care contribuie la detoxificarea organismului și în special la eliminarea uraților și clorurilor. Are efect antireumatismal, antiscorbutic, antisclerotic, hipoglicemiant, ușor hipnotic și afrodisiac.
În medicină, ceapa are numeroase utilizări, datorită efectelor sale farmacologice: antiseptic, stimulant al secreției de suc gastric și intestinal, imunostimulator, coleretic, colagog, stomahic, tonic general ș.a.
Utilizarea diverselor specii de ceapă este indispensabilă la prepararea mâncărurilor specifice tuturor gastronomiilor din lume. Utilizăm bulbii și frunzele de ceapă, practic, în toate preparatele culinare: supe, ciorbe, salate, fripturi, garnituri, sosuri, paste, tochituri și multe altele.
Folosiți zilnic ceapa ca aliment, dar și ca medicament!