Crumpene cu ceapă ca la Benești

Crumpene cu ceapă ca la Benești

Pe vremuri, în satele Sibiului, meniul unei zile de lucru era simplu și includea un singur fel de mâncare la o masă.

La Benești (Bendorf), sat component al comunei Alțâna de pe Valea Hârtibaciului, crumpenele cu ceapă, cunoscute astăzi drept salată orientală, se consumau ca fel principal.

„Vara puneam roşii tăiate felii, castraveți proaspeţi, ardei, de toate, ce aveam prin grădină. E mâncare de post și o mânci așa cum e, da’ poți să o pui pe masă și lângă o bucată de carne iarna.”

Crumpene cu ceapă

Ingrediente

 • 500 g cartofi
 • o ceapă mare roșie
 • ulei
 • frunze de pătrunjel
 • 2-3 castraveți murați
 • sare
 • piper

Mod de preparare

 1. Se fierb cartofii în coajă, se lasă să se răcească bine și apoi se curăţă.
 2. Se taie mărunt, ca pentru tocană, și se amestecă într-un vas, împreună cu ceapa tăiată felii, ulei şi condimente după gust.
 3. Deasupra se presară frunzele de pătrunjel tocate mărunt.
 4. Se mănâncă cu castraveți murați sau alte murături.

Rețeta a fost culeasă de cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Cindrelul – Junii” Sibiu.

„În aceste zile dificile, când sănătatea și siguranța sunt primordiale, tratăm cu maximă seriozitate toate măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Ne întoarcem privirea spre bucătăria bunicilor, pentru a vă împărtăși frânturi din identitatea satului tradițional. Pentru că suntem în perioada Postului Mare, vă dezvăluim astăzi o rețetă de post, care este cu atât mai delicioasă și hrănitoare, cu cât ingredientele sunt procurate chiar de la țărani. Din respect pentru comunitate, din dragoste pentru tradiție și pentru cultura ce ne unește, spunem: #StaiAcasă Împreună cu #CentrulCreațieiJuniiSibiu. Prin acest proiect online dorim să fim alături de fiecare dintre dumneavoastră și împreună să trecem peste amărăciunea și durerea acestei perioade”, au anunțat reprezentanții instituției, pe pagina oficială de socializare.

Răspunde