Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Concert online: Tiberiu Soare și Alexandru Anastasiu

timp de citire 2 min

Stagiunea online a Filarmonicii de Stat Sibiu continuă acum cu transmisia concertului simfonic din 18 aprilie 2019, concert la care invitați au fost dirijorul Tiberiu Soare și solistul Alexandru Anastasiu.

Concertul va fi transmis în două părți, astăzi, 26 martie, și mâine, 27 martie, cu începere de la ora 19.

  • Partea I

Itinerariul muzical online va începe cu celebra uvertură a operei “Ruslan şi Ludmila” de Mihail Ivanovici Glinka – lucrare bazată pe povestea fantastică a lui Aleksandr Puşkin. Programul va continua cu invitatul serii, Alexandru Anastasiu, care va interpreta propria sa lucrare pentru vibrafon și marimbă, în acompanierea Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

  • Partea II

În încheierea concertului, dirijorul Tiberiu Soare aduce în atenția publicului sibian Simfonia nr. 3 în do minor op. 78, simfonia “cu orgă” de C. Saint-Saëns, lucrare spectaculoasă, care va cuceri spectatorii prin sonoritate și expresivitate. Această simfonie a fost comandată de Filarmonica Regală din Anglia, iar prima interpretare a avut loc la Londra la 19 mai 1886, la Sala St James, condusă chiar de către compozitor. După moartea prietenului său Franz Liszt, la 31 iulie 1886, Saint-Saëns a dedicat lucrarea memoriei acestuia. Compozitorul a condus, de asemenea, premiera franceză a simfoniei, în ianuarie 1887.

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din București, cea de Dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bacs și Petru Andriesei, și cea de Interpretare Muzicală – tubă – clasa prof. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia Dirijat Orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Artistul își desfășoară activitatea ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.

Percuţionistul Alexandru Anastasiu a activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul GAME, iar ca solist a performat concerte ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. A dobândit o pasiune specială pentru vibrafon, dedicându-se studiului aprofundat al acestui instrument de percuţie. În anul 1999, accede în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand. Doi ani mai târziu, câştigă Bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie. Alexandru a cântat în Orchestra Filarmonicii din Giurgiu, Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Orchestra de Cameră Radio, actualmente fiind membru al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, ansamblu în cadrul căruia a participat la patru ediţii ale Festivalului Internaţional “George Enescu”.

Lasă un răspuns