Ardeiul (Capsicum anuum) este originar din America Centrală și de Sud, fiind adus în Europa de conchistadorii spanioli.
La început s-a cultivat în Spania, iar mai apoi în întreaga lume, fiind una dintre cele mai apreciate plante condimentare, care face deliciul diverselor gastronomii (mexicană, maghiară, indiană, spaniolă ș.a).
Din America Centrală, ardeiul iute a ajuns în Spania, în Africa de Vest și India, iar apoi s-a răspândit spre Asia centrală, Turcia și a ajuns și în Ungaria, unde a devenit extrem de cunoscut sub numele de boia.
În lume există 35 de specii de ardei, dintre care aproximativ 25 doar pe continentul american.
Specii de ardei folosite în gastronomie
Cele mai cunoscute varietăți de ardei roșu iute sunt: Cayenne, Anaheim și Scoth Bonnet.
- Ardeiul iute de Cayenne are un gust înțepător și iute și adesea se găsește sub formă de pudră de ardei iute sau piper de cayenne.
- Ardeiul iute Anaheim are culoare portocaliu-roșcată și coaja destul de groasă. Aceștia sunt potriviți pentru copt sau gătit, deoarece nu se rup ușor, dar cel mai adesea sunt uscați și folosiți în pudre de chili.
- Ardeiul iute Scoth Bonnet are un gust aparte și este foarte des folosit în bucătăria tradițională jamaicană, fiind considerată una dintre cele mai iuți specii de ardei din lume.
Dintre speciile de ardei iute galben, se remarcă: ardeii Habanero, Tahi chili și Fatalii.
- Ardeii Habanero sunt originari din America de Sud și se integrează perfect în salsa și marinade, fiind considerați a fi cei mai iuți ardei din lume.
- Ardeii Tahi chili sunt adesea folosiți în bucătăria asiatică, în sosurile de pește, salatele de mango sau amestecurile de curry. Ardeii Tahi chili sunt utilizați într-o variantă mai puțin coaptă și mai puțin iute.
- Ardeii Fatalii sunt originari din Africa și sunt considerați aproape la fel de iuți ca și ardeii Habanero. Deoarece au coaja subțire, sunt folosiți în salsa, sosuri fierbinți sau sunt transformați în pudre.
Cele mai cunoscute varietăți de ardei iute verde, mult folosite în gastronomia mexicană, sunt speciile: Serrano, Jalapeno și Poblano.
- Ardeiul Serrano, care este originar din Mexic și are o textură asemănătoare cu ardeiul Jalapeno, dar este mult mai iute decât acesta din urmă. Se pot consuma atât cruzi, cât și copți.
- Ardeii Poblano au, de asemenea, origini mexicane și sunt folosiți în diverse sosuri iuți și în ardei iuți umpluți cu carne și prăjiți pane, unde de altfel sunt și ingredientul-cheie.
- Ardeii Jalapeno sunt cel mai adesea întâlniți în SpaniașiMexic. Deoarece au o textură cărnoasă, aceștia pot fi umpluți, prăjiți sau adăugați în salate.
Ardeiul este o importantă plantă condimentară, dar care are numeroase aplicații și în medicină.
Principii active din compoziția plantei
Ardeiul conține capsaicină, care dă gustul picant al ardeiului, vitamina C în cantitate mare, carotenoide, ulei gras, ulei volatil, săruri minerale ș.a.
Efecte farmacologice și utilizări terapeutice ale ardeiului
În ceea ce privește utilizarea în fitoterapie, datorită capsaicinei, ardeiul iute are effect stimulant asupra poftei de mâncare, fiind indicat la persoanele care suferă de anorexie. Stimulează secrețiile gastrice și intestinale, având un effect favorabil în digerarea alimentelor bogate în grăsimi și proteine.
Extern, preparatele obținute din ardei iute se utilizează pentru tratamentul unor afecțiuni reumatice, dar și pentru stimularea creșterii părului, datorită efectului revulsiv al capsaicinei, din compoziția sa.
Utilizarea în gastronomie a diverselor specii de ardei
În gastronomie, se folosesc fructele plantei, în forma proaspătă sau uscată și măcinată (boia). Ardeiul, în calitate de condiment, intră în compoziția diverselor supe (gulaș), ciorbe, preparate din carne (cârnați, salamuri, slănină ș.a.), pește, sosuri, salate, pateuri ș.a.