Zi perfectă pentru șezătoare

Zi perfectă pentru șezătoare

Au fost câțiva fulgi, dar a fost soare în suflete, respect pentru tradiție, poftă de viață, chef de cântec și de joc!

Au fost zeci de rășinăreni de toate vârstele, ieri după-amiază, la prima șezătoare din acest an. De la mic la mare, localnicii au umplut sala Muzeului Etnografic din Rășinari pentru a se bucura împreună de povești, spectacol, meșteșuguri și bucate neaoșe.

„Tot ce e mai frumos în sufletul unui om se vede când e acasă!”, a spus profesoara Ileana Carmen Dămean, care a inițiat șezătoarea împreună cu Alexandra Bega.

Primarul Bucur Bogdan i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în eveniment. „Din punctul meu de vedere, o astfel de întâlnire e ceva deosebit. Ne aduce aminte de modul în care bunicii noștri petreceau iarna. Chiar astăzi, în timpul zilei, când ningea, ziceam: ia uite, o zi perfectă pentru șezătoare! Exact atmosfera care ar trebui pentru o șezătoare! Este bine că tinerii, în loc să stea pe telefon, sunt aici și aud povești frumoase, care poate o să-i inspire în modul de viață pe care ei îl vor urma”, a mărturisit Bucur Bogdan.

O astfel de poveste de viață a fost prezentată de Pavel Diaconu, un fiu „adoptiv” al satului. Posesorul unei impresionante colecții etnografice, acesta a explicat pe înțelesul celor mai tineri rostul cojocului său vechi de 80 de ani și al celorlalte piese de costum popular pe care le poartă întotdeauna cu mândrie.

„O să vă spun povestea acestui tricolor pe care îl am de 62 de ani, de când aveam vârsta de 12 ani. Eu sunt născut în comuna Baia, prima capitală a Moldovei. În fiecare vară, în comună venea la odihnă un general de armată care era în pensie. Odată, tata, care lucra la poștă, m-a trimis cu o scrisoare la general. Pe drum, m-am întâlnit cu cinci băieți care mergeau la râul Moldova și m-au întrebat dacă nu vin cu ei. Le-am spus că nu am timp, trebuie să duc scrisoarea. După două-trei ore, a venit cineva cu toba prin sat – că așa se anunțau atunci veștile – și a spus că la râul Moldova au murit cinci băieți… aveau un proiectil și au tot umblat la el până a explodat și au murit toți. Dacă eram și eu, nu mai povesteam acum cu dumneavoastră… I-am dus generalului scrisoarea și, după ce a aflat ce se întâmplase, mi-a oferit mie în dar acest tricolor”, a povestit Pavel Diaconu.

Șezătoarea din Rășinari, ajunsă la a doua ediție, este un proiect al Clubului GreenIMPACT „Cocoșul de munte” în parteneriat cu Primăria comunei Rășinari și Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” Rășinari.

Răspunde