Lansare proiect: Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA

Lansare proiect: Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, derulează în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul, organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia), propune metode de punere în valoare a patrimoniului care nu au mai fost abordate până acum în Muzeul ASTRA şi care îmbină utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie (VR – realitate virtuală), cu dezvoltarea de noi activităţi prin implicarea specialiştilor muzeali, a meşterilor şi a producătorilor locali. În cadrul acestuia, se va realiza un circuit de vizitare care include trei monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: gospodăria de oier și construcția pastorală din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșul de Jos. Expoziția va fi valorificată prin derularea unui program cultural constituit din ateliere meșteșugărești și gastronomice, precum și din reconstituiri și târguri.

“Elementul de noutate adus de acest proiect este utilizarea noilor tehnologii pentru a transmite povești care să contextualizeze mai prietenos pentru publicul tânăr cele trei gospodării selectate. Prin intermediul ochelarilor VR, începând de anul viitor, publicul va face cunoștință cu boștinarii, cu lumânărarii sau cu ciobanii din Rășinari sau Sebeșul de Jos, așa cum trăiau sau munceau ei la începutul secolului, dar în același timp va putea afla mai multe detalii despre activitatea de conservare sau despre restaurarea celor 13 obiecte, adică despre partea de multe ori nevăzută a activității unui muzeu.” a declarat Mirela Iancu, directorul de Marketing Cultural al Muzeului ASTRA și coordonatorul noului circuit expozițional.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea de metode inovative de valorizare, comunicare și interpretare a patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA şi al judeţului Sibiu, având ca obiective specifice restaurarea a 13 obiecte de patrimoniu, valorificarea acestora în cadrul unei expoziții, prin cooperare bilaterală pe tema utilizării noilor tehnologii multimedia, şi organizarea unui program cultural, cu participarea a minim 5 meșteri și producători locali.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.


Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Răspunde