Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Cel mai vechi herbar din România, expus la Sibiu

timp de citire 2 min

Expoziția temporară “Terapii naturale în actualitate” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu până sâmbătă, 4 aprilie.

Ea cuprinde un bogat material informativ cu privire la metode terapeutice precum aromaterapia, apiterapia, fitoterapia sau homeopatia.

Nu lipsesc herbarul prelinnean alcătuit de Johann Georg Baußner, în 1735, cel mai vechi herbar din România, colecția de plante medicinale realizată de medicul Joseph Sadler, colectate din Transilvania în perioada 1823-1825, și coli din herbarul farmacistului, chimistului și botanistului sibian Gustav Adolph Kayser, fondator al Muzeului de Istorie Naturală.

Deoarece Muzeul de Istorie Naturală este prietenul micilor exploratori, ei vor descoperi remedii antice obținute din „ochi de raci”, venin de șarpe, praf de gândăcei, stele de mare sau pietre magice precum lapis lazuli.

Expoziția și catalogul acesteia sunt dedicate doctrinelor terapeutice complementare și alternative, care au jucat un rol important de-a lungul mileniilor în istoria medicinii și farmaciei. Prin herbariile medicinale ale Muzeul de Istorie Naturală și colecțiile Muzeului de Istorie a Farmaciei, ambele secții ale Muzeului Național Brukenthal, se atestă documentar importanța istorică a terapiilor naturale de-a lungul dezvoltării științelor farmaceutice în Transilvania și nu numai.

“Metodele terapeutice tradiţionale trăiesc în ultimele decenii o adevărată renaştere la nivel mondial, ele fiind recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceste metode vin să completeze arsenalul terapeutic modern cu noi valenţe şi posibilităţi, care alături de medicina alopatică, bazată pe medicamente de sinteză, întregeşte medicina zilelor noastre”, a explicat dr. farmacist Ladislau Rosenberg, autorul catalogului.

Vizitatorii pot vedea numeroase flacoane din colecția de homeopatie a Muzeului de Istorie a Farmaciei din Sibiu. Expoziția sărbătorește, de asemenea, o filă din istoria homeopatiei: acum 240 de ani, părintele homeopatiei, medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843), părăsea Sibiul, după ce timp de doi ani fusese găzduit de către baronul Samuel von Brukenthal, în calitate de bibliotecar și student la medicină.

Lasă un răspuns