Capriciile Doamnelor

Capriciile Doamnelor

Sute de rețete de cofetărie și patiserie se află într-un manuscris vechi aflat în colecția istoricului sibian Bogdan Andriescu. De Ziua Îndrăgostiților, am ales un desert pe placul celor mai iubite ființe din viața noastră!

„Strada Cetății” vă dăruiește astăzi rețeta prăjiturii fine „Capriciile Doamnelor” din cartea de bucate pe care Andriescu încearcă să o editeze sub auspiciile Bibliotecii ASTRA din Sibiu.

[directions title=”Capriciile Doamnelor”]

  1. Se pune 17 dg făină, 14 dg unt, 1,7 dg zahăr și 2 gălbenușuri, obținându-se un aluat. Se face sub formă de foaie și se coace până devine maro deschis.
  2. După aceea, se unge cu gem de caise, se pune un pic de pesmet fin și peste se mai pune și spuma a 8 albușuri de ou cu 16 dg zahăr. Se pune la copt până devine galben deschis.
  3. Se mai poate adăuga în aluat și un pic de rom, pentru ca prăjitura să fie și mai gustoasă.

[/directions]

Bogdan Andriescu este custodele Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA și doctor în istorie al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, cu teza “Viaţa privată din Transilvania în secolele XVI-XVII”.

“Am identificat un manuscris interesant. Din păcate, el nu este datat. Cred că a fost redactat la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului XX. Conține în jur de 900 de rețete culinare în limba germană și toate se referă la produse de patiserie: prăjituri, torturi… Am reușit, cu ajutorul colegilor, traducerea parțială a manuscrisului și este un proiect editorial al bibliotecii, care sperăm că se va materializa cât mai curând”, ne-a dezvăluit cercetătorul sibian.

Răspunde