Udatul Ionilor, ultima sărbătoare a iernii

Udatul Ionilor, ultima sărbătoare a iernii

Satul Tălmăcel din Mărginimea Sibiului se mândrește cu o sărbătoare unică în țară, a cărei vechime depășește 100 de ani.

În ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, toți sătenii care poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana sunt „botezați” de juni în apa rece ca gheața a râului care trece pe lângă biserică. După ritualul de purificare, toată comunitatea se îndreaptă spre piaţeta din faţa bisericii, unde joacă sârba, învârtita, haţegana, jiana şi hora.

Udatul Ionilor încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

„Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul şi locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alţii spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus şi clopotele de la Viena, iar garda cu călăraşi s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sfântul Ioan şi de atunci a rămas tradiţia”, spune prof. univ. dr. Ilie Rotariu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Răspunde