„Se prinde în blid, ca gheaţa de pe ape”

„Se prinde în blid, ca gheaţa de pe ape”

Piftia de porc, cunoscută în județul Sibiu sub denumirea de răci, se consumă întotdeauna la Bobotează şi la Sfântul Ioan, în 6 şi 7 ianuarie.

„Chiar de-i ger de crapă pietrele, că aşa se ştie vremea de Bobotează, noi nu ne lipsim de mâncarea asta rece, ce se prinde în blid, ca gheaţa de pe ape. Cu răcile ştim c-am gătat cu toate mesele şi cu sărbătorile de iarnă”, spun localnicii din Beneşti, de pe Valea Hârtibaciului.

Răci

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • cap de porc
  • 2 picioare de porc
  • usturoi
  • apă
  • sare
  • paprică
  • piper

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. La tăiatul porcului, capul şi picioarele se pun la sărat în ciubăr şi apoi se dau la fum. Pentru răci se spală în multe ape, să se ducă fumul de pe ele şi se taie în bucăţi.
  2. Se pun la fiert într-o oală mare cu multă apă, patru degete deasupra cărnii; se sărează şi se lasă la fiert, pe colțul platului, la foc mic. Se acoperă cu un capac ca să nu se evapore apa. Dacă totuşi au secat, se fierbe apă într-o altă oală şi se adaugă peste răci la aceeaşi temperatură, ca să nu se taie.
  3. După o oră, două se gustă de sare.
  4. Timpul total de fierbere este aproximativ 4 ore, iar focul nu trebuie înteţit, ci lăsat mic până scad şi iese gelatina din carne. Când se desprinde carnea de pe oasele de la cap, acestea sunt fierte.
  5. Se strecoară prin sită zeama în altă oală, peste usturoiul pisat.
  6. Separat, se alege carnea şi se porţionează în blide de pământ cufundoase. Apoi se toarnă zeama în fiecare farfurie şi se lasă să se închege, la rece. Rezultă o compoziţie clară, gelatinoasă peste care se presară paprică şi piper, după preferinţă. Se pot mânca împreună cu mămăligă caldă.

[/directions]


Rețetă publicată de CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu în lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”

Răspunde