Mulțumim pentru rețetă doamnei Aurelia Rusu din Mediaș!
Prăjitură săsească cu brânză dulce
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 800 ml lapte
- 220 g griș
- 500 g brânză de vaci
- 200 g zahăr
- 50 g unt
- 50 g făină
- 50 g pesmet
- 5 ouă
- 3 plicuri zahăr vanilat
- zahăr pudră
- 5 linguri zahăr pentru pregătirea grișului
- coaja rasă de la 2 portocale
- sare
- apă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se pune laptele la fiert, împreună cu un plic de zahăr vanilat și cu 5 linguri de zahăr, cu coaja rasă de la o portocală, iar când dă în clocot, se adaugă grișul, ca o „ploaie”, și se continuă fierberea, până se întărește.
- Se unge cu unt o tavă, se presară pesmet și se întinde grișul în mod uniform.
- Se amestecă brânza și ouăle, zahărul, vanilia, coaja de portocală și făina, pe care le turnăm peste stratul de griș din tavă.
- Se lasă la copt timp de 45 de minute, la 180 de grade Celsius.
- Se scoate tava, se lasă la răcit, se taie și se pudrează cu zahăr.
- Se poate orna cu coaja rasă de portocală, caramelizată.
- Pentru decor: 50 g de zahăr – pentru caramelizare și coajă de portocală
[/directions]