Familia Moga din Bazna a fost gazda unui live cooking show susținut de chef Radu Zărnescu și colegii săi.
O rețetă creativă, însă bazată pe ingrediente tradiționale, a asigurat succesul evenimentului „Bazna Pork Neck Meat & Local Bakery by Masters of Flames Culinary Division”.
„Am gătit ceafă de porc Bazna în aluat tradițional de pâine. Acestă combinație este binevenită atunci când gătim diverse preparate pentru un bufet în aer liber sau pentru mese în natură. Am utilizat următoarele ingrediente: ceafă de porc, aluat pentru pâine, cartofi, dulceață de ardei iute, ardei iute, slănină afumată, ceapă albă, usturoi, pulpă de porc. Rezultatul este incredibil de gustos, iar aspectul – foarte apropiat de stilul tradițional. Mare atenție, preparatul a fost copt în ceaun! Poftă bună, alături de un pahar de pălincă de gutui și un sirop de soc cu sifon rece!”, a spus chef Radu Zărnescu, CEO Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) și președinte Euro-Toques România.
Chef Rareș Moga crede că gastronomia este categoric un atu al județului Sibiu. Deși reprezintă noua generație, Rareș pune mare preț și pe mâncarea tradițională.
„Îmi face plăcere să gătesc porc de Bazna, tata e fermier și gătim tradițional. Încercăm să aducem o notă mai modernă în gastronomia tradițională, să o interpretăm, fără să ne abatem prea mult, pentru a-i valorifica potențialul”, ne-a mărturisit tânărul bucătar.
Porcul de Bazna este o rasă de carne superioară, cu gust excepțional, mai ales când animalul este crescut de un fermier local și hrănit corespunzător, a explicat Zărnescu.
„Ceafa și pulpa, părțile nobile de la carcasă au un gust special, iar la procesul de gătire, în cele mai multe cazuri, nu este necesară utilizarea exagerată a condimentelor. Textura cărnii este preluată de la rasa Mangalița, având fibre de grăsime mai dese și groase, cu un nivel de marmorare mai ridicat. Slănina este recunoscută pentru fermitatea ei și apreciată cu succes de către crescători și consumatori, ea fiind o caracteristică împrumutată prin încrucișare de la rasa englezească Berkshire. Porcul de Bazna este o rasă românească care s-a dezvoltat începând din anul 1872 și a rămas de sine stătătoare, fiind recunoscută oficial în anii ’40 în urma unor criterii de selecție pentru stabilirea rasei. În prezent, o întâlnim la crescătorii din Bazna, Mediaș, Sibiu, cu răspândire și în Brașov, Banat, Hunedoara”, menționează președintele asociației bucătarilor profesioniști din România.
Împreună cu echipa sa, formată din Adrian Șișiu, Rareș Moga și Vasile Bogdan, Radu Zărnescu a gătit la Bazna și carne de urs.
„Carnea de urs este o delicatesă cu un gust deosebit, conţine proteine din plin, iar merele avantaj al ei este concentrația mare de nutrienți. În ea găsim vitaminele A şi D, zinc şi fier. Această ultimă caracteristică se regăsește mai mult în toamnă, în timp ce carnea de primăvară este mai săracă în substanțe nutritive. O masă cu carne de vânat reprezintă un adevărat ospăț, deoarece aceasta este preparată un timp mai îndelungat, este mai consistentă și are o savoare aparte. Pe lângă aceste aspecte, carnea de urs este mult mai sănătoasă, deoarece animalele consumă doar hrana găsită în natură”, afirmă chef Radu Zărnescu.