Plantele aromatice – tradiție culinară și sănătate

Plantele aromatice – tradiție culinară și sănătate

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu găzduiește, în această perioadă, o expoziție temporară dedicată plantelor aromatice.

„Plantele cu mirosuri atrăgătoare au fost printre primele recoltate de om şi utilizate în tratarea unor boli, dar și pentru condimentarea hranei. Se poate spune că utilizarea plantelor aromatice urcă pe firul timpurilor până în cele mai îndepărtate epoci ale istoriei. Cu toate acestea, uleiurile volatile conținute au fost utilizate sub diferite denumiri: mirodenii, arome, parfumuri și condimente. Astăzi ramura terapiei naturiste care utilizează ca remediu plantele aromatice se numește aromaterapie și este folosită pentru vindecarea unor afecțiuni digestive, respiratorii, cardiace, nevrotice sau reumatismale. Primele ierbarii conțineau plante aromatice utilizate de farmaciști pentru a le ușura munca de recunoaștere a plantelor, utile în prepararea diverselor remedii. Pe lângă ierbarii, farmaciștii aveau în trusele lor și recipiente, flacoane cu diverse părți de plante pe care le foloseau în compoziția medicamentelor. O mică parte a acestor colecții provenite din herbariul Muzeului de Istorie Naturală, dar și din colecția de flacoane a Muzeului de Istoria Farmaciei, stau martor timpului scurs de la începuturile preparării remediilor naturiste”, explică dr. Ghizela Vonica, curatorul expoziției „Plantele aromatice – tradiție culinară și sănătate”.

Expoziția poate fi vizitată în Sala Multimedia a Muzeului de Istorie Naturală până miercuri, 1 aprilie 2020.

„Condimentele sunt importante pentru a da gust, miros și aspect deosebit de plăcut diverselor preparate, dar și pentru rolul lor în protejarea sănătății. Sunt izvoare de sănătate, deci folosiți-le cu încredere!“, explică dr. farmacist Ladislau Rosenberg, din Mediaș. Vă invităm să urmăriți prezentarea sa despre principiile terapeutice active ale condimentelor folosite în mod tradițional în gastronomia transilvăneană:

Răspunde