Martin Hochmeister (1740-1779), părintele presei sibiene

Martin Hochmeister (1740-1779), părintele presei sibiene

Astăzi se împlinesc 280 de ani de la naşterea lui Martin Hochmeister, una dintre cele mai mari personalităţi din istoria culturii sibiene.

Tipograf, proprietar de tipografie şi editor, lui Hochmeister i se datorează prima revistă din Sibiu, intitulată „Theatral Wochenblatt” („Săptămânalul teatral”) – apărută în 1778. De asemenea, a tipărit „Siebenbürgen Zeitung”, notează Liliana Popa în volumul „Oameni şi cărţi în Sibiul de altădată: tipografi şi tiparniţe, bibliofili şi biblioteci, librari şi librării în mărturii documentare”.

El va deschide la Sibiu, în 1778, o tipografie care va printa printre altele primele publicaţii din Transilvania, denumite «Siebenbürgische Vierteljahresschriften» și «Theatral Wochenblatt», începând cu același an și apoi în 1790. Înainte de aceasta va publica «Siebenbürger Zeitung». Primul anuar al Colegiului «Gheorghe Lazăr» a fost redactat şi publicat tot de Hochmeister. El este considerat şi fondatorul primei librării din spaţiul românesc (în actuala Piaţă Schiller). Va deschide o tipografie la Cluj unde va publica prima publicaţie de limbă maghiară, Erdély-Magyar Hir-Vivõ sau Hiradó. El va tipări şi prima publicaţie de limbă română, «Foaie românească pentru econom», în 1789. În 1788, va prelua de la municipalitatea sibiană Turnul Gros, parte a fortificaţiilor medievale a burgului. Aici va deschide, după o reamenajare structurală, primul teatru din spaţiul românesc. Teatrul avea loje şi balcoane, unul fiind amenajat pentru guvernatorul Transilvaniei. Aici, în primii ani, se va juca Shakespeare, dar şi marii clasici germani, se vor ţine concerte. Hochmeister nu se va opri aici şi va decide redactarea unei publicaţii ce ţinea săptămânal cronica activităţii teatrale, această publicaţie devenind primul săptămânal al Transilvaniei, dar şi din întreg spaţiul românesc. Era unul dintre principalii promotori ai Iluminismului utopic din Transilvania. A fost, de asemenea, unul dintre apropiaţii administraţiei habsburgice. A fost unul dintre maeștrii venerabili ai lojei masonice din Sibiu din 1767, denumită „Sant Andreas”. Casa familiei Hochmeister o regăsim şi astăzi în Piaţa Schiller”, potrivit istoricului Răzvan Pop.

Răspunde