Gogoşile, deserturile cel mai des întâlnite în bucătăria românească şi săsească… În zona Sibiului, fiecare gospodină are secretul ei pentru a le obține cât mai pufoase şi gustoase!
În afară de gogoşile coapte acasă, în familie, locuitorii din comuna Cârța se laudă cu gogoșile speciale pregătite în ziua când „urşii” şi „burduhoşii” năvălesc pe ulițele satului. Pe 8 ianuarie, în Cârţa e Ziua Urşilor şi Burduhoşilor, al căror alai colindă tot satul, ca să le ureze gospodarilor un an bun, ferit de spirite rele, aflăm din lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”, editată de CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu. Cu acest prilej, la casa primarului cetei se pregătesc gogoşi din 12 kilograme de făină.
„În fiecare an se pregătesc gogoşi din 12 kilograme de făină, pentru că trebuie să ajungă pentru tot satul. În total, sunt vreo 800 de gogoşi.”
Gogoși de urși și burduhoși
Ingrediente
- 500 g făină
- 3-4 linguri cu zahăr
- 150 g unt
- 40 g drojdie proaspătă
- 5 gălbenuşuri
- 350 ml de lapte
- zahăr pudră
- zahăr vanilat
- 1-2 linguriţe cu rom
- sare
Mod de preparare
- Se dizolvă drojdia în puțin lapte călduț, împreună cu o lingură cu zahăr.
- Separat, se amestecă gălbenușurile cu restul de zahăr, sare după gust, rom, laptele rămas și zahăr vanilat.
- Se adaugă făină, unt moale sau topit și amestecul pe bază de drojdie.
- Se frământă bine și se lasă cel puțin o oră la dospit.
- Apoi se modelează din aluat o turtă groasă de un deget, din care se decupează gogoșile cu ajutorul unei căni sau al unui pahar.
- Gogoșile se coc în ulei încins, iar când sunt gata se tăvălesc prin zahăr pudră.
Poftă bună!