Găina cu spanac era o mâncare apreciată la curtea princiară a Transilvaniei.
[directions title=”Mod de preparare”]
- Taie carnea în bucăți de dimensiunea unei îmbucături.
- Încinge uleiul.
- Adaugă câteva cuișoare și scorțișoară în ulei.
- Adaugă câteva cepe și lasă-le să se prăjească până se înmoaie.
- Adaugă usturoi și puțină apă, lasă să fiarbă până uleiul se separă de amestec.
- Adaugă carnea, chimenul, sarea și lasă să fiarbă până carnea este gătită.
- Adaugă spanacul.
- Fierbe până acesta este gătit.
[/directions]
Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.