Eminescu la Sibiu

Eminescu la Sibiu

Muzeul de Istorie Naturală sărbătorește Ziua Culturii Naționale și expune, astăzi, un document inedit legat de viața poetului național al României.

Cei care trec pragul instituției vor avea ocazia să vadă semnătura lui Eminescu în cartea de onoare a muzeului.

„Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, astăzi secție a Muzeului Național Brukenthal, a fost vizitat în iulie 1869 de către Mihai Eminescu. Vizita a fost consemnată prin semnătura acestuia în cartea de onoare a Societății Ardelene de Științele Naturii din Sibiu, societatea fondatoare a muzeului. În 15 ianuarie 2020, cu ocazia zilei de naștere a marelui nostru poet, zi declarată încă din 2010 ca Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național Brukenthal va expune, la sediul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, cartea de onoare a Societății din 1869”, anunță Ramona Nica, din partea Muzeului Național Brukenthal.

Tot astăzi, când se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Eminescu, pe faţada Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu va fi proiectată o imagine dintr-un manuscris al lui Eminescu, aflat în patrimoniul instituţiei.

Actori, studenţi şi elevi din Sibiu vor prezenta un program artistic dedicat lui Eminescu, pe fundalul sonor asigurat de Muzica Militară. Manifestarea este organizată de Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, în colaborare cu Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Universitatea „Lucian Blaga” şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu, astăzi, începând cu ora 12.00, la statuia poetului amplasată în Parcul Sub Arini.

Directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, îl duce pe Eminescu în SUA, unde va susține astăzi recitalul liric „Domnule şi frate Eminescu”. „E important că România are o zi dedicată sărbătoririi culturii naţionale, ar trebui însă să păstrăm în suflet sărbătoarea culturii naţionale în toate celelalte zile din timpul anului. Astăzi sunt la New York şi mă bucur că pot oferi comunităţii de români un prilej de reconectare cu spiritul românesc”, mărturisește Chiriac.

Răspunde