Toba stă la loc de cinste pe masa de sărbători a românului. O mulțime de arome se dezvăluie din stratul protector de grăsime, că tot încerci din toate părțile și nu știi care-ți place cel mai mult!
Strada Cetății vă propune astăzi două rețete de tobă tradițională, culese din județul Sibiu. Poftă bună!
Profesoara Aurelia Rusu, din Mediaș, s-a dedicat artei culinare și este autoarea cărții „Gătim împreună în Casa Baronului”. Iată rețeta domniei sale:
Tobă
Ingrediente
- 400 g șorici
- 500 g carne grasă
- 2 urechi de porc
- picioare de porc
- limbă
- inimă
- cap de porc (jumătate de bucată)
- rinichi
- 3 căpățâni de usturoi
- foi de dafin
- un maț gros de porc, spălat bine și pus cu o zi mai înainte în apă rece cu oțet
- sare
- piper
Mod de preparare
- Rinichii se spală bine cu apă și oțet, iar apoi se lasă peste noapte în apă cu oțet.
- Capul, urechile, inima și picioarele se pun la fiert, în apă cu sare, piper și cu câteva foi de dafin. Se lasă la fiert, până când carnea se desprinde de pe oase.
- Limba, șoriciul și rinichii se fierb în alt vas și, de asemenea, se lasă la fiert, până când furculița intră ușor în ele. Limba se curăță de pieliță.
- Apa în care fierb capul, urechile, inima și picioarele trebuie să scadă foarte mult.
- Carnea se scoate și se taie în fâșii cât mai lungi, pentru ca toba să se poată tăia cât mai ușor.
- Se amestecă apoi toate cu usturoiul, împreună cu zeama în care au fiert, cu mirodeniile (sarea și piperul se pun după gust).
- Se umple mațul de porc și se coase la capete, după care se fierbe în câteva clocote, în apă cu sare.
- Se scoate apoi și se lasă să se zvânte, iar pentru a avea un aspect mai frumos, se pune la presat între două funduri de lemn.
Cercetătorii Muzeului ASTRA ne dezvăluie, pas cu pas, cum se prepară toba afumată, după ce au strâns din satele românești rețete pe care le-au publicat în broșura „Mâncăruri tradiționale din județul Sibiu”.
Tobă afumată
Ingrediente
- 4 kg carne și organe de porc (rinichi, limbă, cap, șorici)
- 2 linguri sare mare, neiodată
- 1/2 lingură piper
- 1 lingură cimbru
- 3 linguri bicarbonat de sodiu
- 1 pahar oțet
- stomac de porc
Mod de preparare
- Se spală organele și se pun la fiert. După fierbere, se aleg oasele, iar carnea rezultată se taie cubulețe și se amestecă cu sarea, piperul și cimbrul.
- Stomacul se spală bine și se freacă cu bicarbonat de sodiu, sare și oțet.
- Se umple stomacul cu compoziția rezultată și apă în care au fiert organele. Se coase stomacul cu ață și se fierbe în apa rămasă, pentru 20 de minute. După fierbere, se ia și se presează între două cârpătoare.
- Se pune la fum a doua zi, până își schimbă culoarea.
Gurmanzii care vor să cunoască atmosfera sărbătorilor de odinioară sunt bineveniți, în 14 și 15 decembrie, la Târgul de țară din Dumbrava Sibiului, pentru a participa la evenimentele “Târgul de Țară la Ignat” și “Tradiții din Iarna ASTRA”, unde se vor pregăti și degusta 200 de porții de pomana porcului, dar și tobă, cârnați, caltaboș, jumări sau șorici proaspăt.