Offline e mai fain! Mark Wiens s-a îndrăgostit de satul sibian și bucatele tradiționale

Offline e mai fain! Mark Wiens s-a îndrăgostit de satul sibian și bucatele tradiționale

Mark Wiens, cel mai influent vlogger la nivel mondial specializat în tradiții culinare, a ajuns și în județul Sibiu, unde Fundația Mihai Eminescu Trust i-a fost gazdă.

Primul loc în care Fundația Mihai Eminescu Trust l-a dus pe Mark a fost Mălâncrav, la cuptorul de pâine cu miros divin al domnului Mihuț. Cuptorul și mica afacere sunt parte a unui proiectul finanțat de Fundația Horizon. Aici a avut parte de pâine proaspătă, abia scoasă din cuptor, unsă fie cu untură, fie cu zacuscă de casă, despre care a spus că e foarte aromată, pregătită cu grijă de doamna Silvia.

Aventura culinară a continuat în curtea casei de la numărul 297, acolo unde, împreună cu doamnele care au grijă de casele fundației din Mălâncrav prin rețeaua Experience Transylvania, au fost puse la cale multe momente faine, numai bune de filmat: culesul legumelor din grădină, tăierea cocoșului, frământatul pâinii și al aluatului pentru lichiu, dar și prepararea tăițeilor de casă. Tot aici, Mark a primit în dar o cămașă tradițională țesută cu motive populare specifice zonei Sibiului.

Următoarea oprire a fost în livada cu meri ecologici de deasupra bisericii evanghelice, un alt proiect al Fundației Mihai Eminescu Trust, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român. După un tur al fabricii de suc de mere ecologic, Mark a fost invitat la un picnic în livadă, cu slănină pe jar, brânză de burduf, ceapă roșie și pâine de casă, toate acompaniate de un rachiu de-al locului.

Mark a fost impresionat de priveliști, de masa simplă și de plimbarea în căruță. A întrebat despre istoria satului și a înregistrat totul pe cameră pentru milioanele de oameni care îl urmăresc.

Numărul urmăritorilor lui Mark Wiens este impresionant: peste 5 milioane pe YouTube și aproape un milion pe Instagram.

Următoarea destinație a fost satul Florești, la stâna familiei Coșorean. Aici, Mark a trecut direct la mulsul căprițelor. Balmoșul, ceaunul de vițel și tipurile de brânză cu care a fost servit au fost foarte apreciate de Mark, el mărturisind că a găsit aici cea mai bună tocană din România.

Seara s-a încheiat cu o cină îmbelșugată la conacul Apafi din Mălâncrav, acolo unde oaspetele de onoare a avut parte de preparatele la a căror pregătire luase parte în jurul prânzului: supă de cocoș și tăiței de casă, ceaun de vițel cu mămăligă și varză călită, murături de casă, plăcinte și lichiu. Mark nu a plecat din Mălâncrav înainte de a lua parte la o degustare de siropuri și dulcețuri tradiționale, amenajată în atelierul de țesătorie al doamnei Elena Pascu.

„Mark Wiens călătorește în întreaga lume și vânează cele mai interesante destinații culinare, iar turiștii care îi urmăresc fiecare mișcare își aleg obiectivele turistice în funcție de recomandările lui. Vizita a fost organizată și susținută benevol de un grup de persoane și organizații interesate de dezvoltarea turismului românesc și de valorificarea potențialului tradițiilor românești locale, inclusiv cele culinare. Este vorba de Romania Food Tours, care își propune să aducă în atenția publicului internațional experiențe reprezentative și atractive care să încurajeze creșterea fluxului de turiști străini în România”, spun cei de la Mihai Eminescu Trust.

Vedeta a fost invitată timp de o săptămână într-o aventură culinară a României, prin Brașov, Sibiu, Delta Dunării și București.

 

Răspunde