Jumările se preparau în ziua în care se tăia porcul sau în ziua următoare.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg slănină proaspătă
- 1 lingură sare mare, neiodată
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Slănina se taie în bucăți de 2 cm / 2 cm, se pune în cratiță la foc mic, până se topește și se rumenesc jumările rezultate. Dintr-un kilogram de slănină, vor rămâne aproximativ 150 grame de jumări și 700 grame de unsoare.
- Jumările se strecoară și se potrivesc cu sare.
- Se păstrează la rece, de preferință în cămară, neacoperite, pentru a rămâne crocante.
[/directions]
Pasta de jumări se prepara la tăierea porcului, înainte de Crăciun. Se întindea pe felii de pâine.
Pastă de jumări
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 5 kg osânză și slănină proaspătă de la porc
- 2 linguri sare
- 1/2 lingură piper
- 1 lingură cimbru
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se taie osânza și slănina în bucăți de 10 cm/10 cm și se topesc până când jumerile capătă o culoare rumenie.
- Se strecoară și se lasă la răcit.
- Se macină mărunt împreună cu cimbrul.
- Se adaugă sarea și piperul. Dacă se dorește, se poate adăuga și usturoi.
- Se depozitează în borcan, iar deasupra se pune un strat de untură topită, pentru conservare.
[/directions]