Obiceiul cetelor de juni, care îi reprezintă pe craii biblici, se ține an de an în Mărginimea Sibiului. Anul acesta, vor participa juni din 17 localități și trei județe.
De regulă, manifestările încep în 6 decembrie, la Sfântul Nicolae, și se încheie de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie. În aceste zile, junii satului sunt cei care conduc toate sărbătorile și organizează baluri și jocuri, mai puțin în ziua de Bobotează.
Punctul culminant al tuturor acestor tradiții îl reprezintă întâlnirea cetelor de juni din Mărginimea Sibiului, care are loc la Săliște, capitala spirituală a Mărginimii, în a patra zi de Crăciun, încă de pe la 1895. Obiceiul a fost oprit de comuniști, timp de aproape două decenii, dar a fost reluat în 1968.
În Piața Junilor, din centrul orașului Săliște, se întâlnesc junii îmbrăcați în costume populare, din toate satele Mărginimii, dar și din celelalte localități întemeiate de mărgineni peste munți. Această tradiție a început în anul 1906. Judele din Săliște îi întâmpină pe juzii din celelalte sate și închină împreună din plosca tradițională, după care fiecare jude ține un discurs. Urmează plugușorul, interpretat de copii, apoi junii și junesele joacă jiane și hațegane, apoi Hora Unirii, la care sunt invitați și cei din public. Fiecare societate de juni prezintă în fața asistenței propriul port popular și un mic spectacol cu specific local.
Program
Întâlnirea cetelor de juni
Piața Junilor, Săliște – 28 decembrie 2019
- ora 12.00: sărbătoarea întâlnirii cetelor de juni din Mărginimea Sibiului
- ora 12.30: Plugușorul
- ora 15.00: program susținut de cetele de juni
- ora 17.00: spectacol de sărbători susținut de formațiile Casei de Cultură „Onisifor Ghibu” și Grupului Școlar Economic „Ioan Lupaș” din Săliște
- ora 21.00: Balul Junilor la Casa de Cultură din Săliște
La întâlnirea din acest an vor participa cete de juni din localitățile: Săliște, Sibiel, Săcel, Tilișca, Rod, Jina, Orlat, Gura Râului, Cristian, Sadu, Râu Sadului, Alămor, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Vaideeni (Vâlcea), Polovragi (Gorj) și Galeș (Argeș).
Obiceiul cetelor de juni a fost inclus pe lista patrimoniului mondial imaterial UNESCO.