Iarna ASTRA mâncăm românește!

Iarna ASTRA mâncăm românește!

Două programe speciale dedicate sărbătorilor de iarnă vor avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la sfârșitul acestei săptămâni.

Sibienii și turiștii care vor să cunoască atmosfera sărbătorilor de odinioară sunt bineveniți la Muzeul ASTRA, pentru a participa la evenimentele “Târgul de Țară la Ignat” și “Tradiții din Iarna ASTRA”.

“La Târgul de Țară la Ignat se vor sacrifica patru porci din rasa Bazna, una tradițională, românească. Aceștia cântăresc între 160 și 180 de kilograme, iar în cele două zile de eveniment se vor pregăti în jur de 200 de porții de pomana porcului, dar și preparate emblematice pentru masa de Crăciun, cum sunt cârnații, caltaboșul, jumările, toba și nelipsitul șorici proaspăt. Vizitatorii vor fi invitați să deguste din aceste preparate realizate în cadrul atelierelor gastronomice organizate la Târgul de țară din Muzeul ASTRA. Aici se vor ilustra toți pașii tradiționali ai Ignatului la români, adică de la pârlitul cu paie al porcului până la prepararea bucatelor tradiționale de sărbători. Scopul celor două programe este acela de a facilita vizitatorilor o intrare adecvată în perioada sărbătorilor de iarnă, trezindu-le amintirile și gusturile copilăriei sau oferind experiențe noi celor mici care vor putea simți atmosfera din satul de altădată cu tradiții, obiceiuri, colinde, dar și cu bucatele tradiționale de sărbători”, a declarat dr. George Tomegea, șeful secției Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală din Muzeul ASTRA.

Prin inițiativa “Tradiţii din iarna ASTRA”, atelierele culinare vor fi însoțite de colindele care vestesc Naşterea Domnului și urează bun venit noului an, prin diferitele datini şi obiceiuri de iarnă, cuprinse în calendarul popular din această perioadă. La Muzeul ASTRA vor veni în weekend artiști consacrați ca Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu împreună cu formația „Crai Nou”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, Doinița Sâmbotin, precum și peste 200 de colindători din cinci ansambluri, grupuri și formații.


Program

Sâmbătă, 14 decembrie 2019

Târgul de țară

  • 10.00 – 16.00 Demonstrații culinare dedicate Ignatului
  • 12.00 Concert de colinde susținut de: colindătorii din Ieud, corul bisericii ortodoxe din Lupșa, ansamblul vocal-instrumental „Țarina”, grupul volcloric „Doruri sibiene”, Daniela Carmen Popa, Petra Acker & The Band
Duminică, 15 decembrie 2019

Târgul de țară

  • 10 – 16 Demonstrații culinare dedicate Ignatului
  • 12.00 Concert de colinde susținut de: colindătorii din Ieud, ansamblul vocal-instrumental „Țarina”, Daniela Carmen Popa, Dominique Simionescu, Anca Mărginean, grupul de muzică tradițională românească Junii, Doinița Sâmbotin, Nicolae și Tudor Furdui Iancu împreună cu formația „Crai Nou”

Răspunde