Gusturile Sibiului la Lisabona

Gusturile Sibiului la Lisabona

Friptura de porc Mangalița marinată cu condimente locale din Sibiu sau terina din piept de pui organic, cu dulceață de ardei iute și cimbru sălbatic, au făcut deliciul invitaților Ambasadei României din Lisabona.

De Ziua Națională a României, sibienii au dus tot ce-i mai bun de acasă tocmai la capătul continentului.

Celebrarea a început la sediul ambasadei, prin evenimentul gastronomic „Gusturile Sibiului”, în contextul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Cu același prilej, oaspeții s-au bucurat de un moment artistic al Ansamblului Folcloric Studențesc „Ardealul“ al Casei de Cultură a Studenților din Sibiu.

Chef Bogdan Marangoci, de la pensiunea Apfelhaus din Cisnădioara, și-a dat toată silința pentru ca invitații ambasadei să se îndrăgostească de mâncarea noastră. De pe masă nu a lipsit cașcavalul cu chimen, cu piper sau cu trufe pregătit de Ariana Mitrea din Tălmaciu, iar vestitul crescător de porci de Mangalița din Racovița, Dan Limbășan, a pregătit cârnăciori, gușă, pastramă, pulpă și slănină de Mangalița.

„La Lisabona, Bogdan-Gociu Marangoci, Erdei Lorant, Dan Limbășan au demonstrat cu pasiune și entuziasm oaspeților ambasadei că mâncarea românească are suflet, aromă, varietate şi tradiţie. Anul acesta, de Ziua Națională, am ales să deschidem o nouă fereastră către România, vorbind despre Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi, cu sprijinul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu și al domnului rector Ioan Bondrea, am prezentat evenimentul «Gusturile Sibiului». Acesta a evidenţiat bogăţia culinară românească şi tradiţia locală și a arătat totodată că tradiţia şi inovaţia merg împreună, noul val de bucătari aducând un suflu proaspăt în bucătăria românească, cu păstrarea specificului autohton. Mulțumiri pentru călătoria în inima României și al cetăţilor transilvane care ne-a prilejuit descoperirea câtorva comori din bucătăria românească! În acest moment doar opt regiuni din Europa au privilegiul de a fi recunoscute drept regiuni gastronomice europene, printre care Sibiul și regiunea Minho, situată în nordul Portugaliei“, a arătat Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia.

„Vreau să mulțumesc Ambasadei României în Republica Portugheză, în special doamnei ambasador Ioana Bivolaru, Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, domnului rector Ioan Bondrea pentru susținerea și încrederea acordată, Ansamblului «Ardealul», doamnei Liliana Popescu, partenerilor mei, producătorii locali, pentru produsele locale furnizate, fără de care această deplasare nu era posibilă, Ariana Mitrea de la Tălmaciu pentru delicioasele și spectaculoasele preparate din lapte de vacă, Grădina Verde Sibiu care prin microplantele furnizate au pus în valoare preparatele, lui Maftei Nistor pentru vestita pită de Tălmacel, lui Florin Dragomir pentru telemea de Sibiu, echipei mele de la Racovița, prietenilor mei Erdei Lorant și Bogdan-Gociu Marangoci pentru că au pus în valoare aceste produse prin gătirea și prezentarea lor la nivel de artă“, a spus Dan Limbășan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *