Gogoşile stau mândre pe mesele sibienilor şi în ajun de An Nou.
Pe Valea Hârtibaciului, în satul Vurpăr, ele sunt de mult o tradiţie, iar în Retiș ele se oferă copiilor când vin la urat.
Gogoşile se întâlnesc în toate zonele etnofolclorice ale Sibiului: în comuna Cârţa din Țara Oltului, gogoșile se pregătesc și în ziua de Sfântul Ilie, atunci când buzduganul de seceriş e adus în sat; în Apoldu de Sus, din Țara Secașelor, e tradiție ca, de fiecare dată, când cineva se stinge, chiar şi dintre landlerii care au plecat în Germania, în sat să se țină un moment de reculegere şi să se împartă gogoşi şi cozonac în amintirea celui dispărut, potrivit cercetătorilor de la CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu.
Gogoşi
Ingrediente
- 5 linguri unt
- 1 kg făină
- 5 ouă
- drojdie
- lapte cât cuprinde făina
- zahăr pudră
Mod de preparare
- Se amestecă toate ingredientele, iar aluatul obținut se lasă la dospit 30 de minute.
- Aluatul se întinde cam de grosimea degetului mare şi se taie în formă rotundă cu ajutorul unei căni.
- Se prăjesc gogoșile în ulei încins şi apoi se trec prin zahăr pudră.