În zi de sărbătoare sau la evenimente mari de familie, precum nunta sau botezul, drobul este acum nelipsit de pe mesele românilor. El se poate pregăti din măruntaie de porc sau de miel, cel din porc fiind mai degrabă specific nunților.
În satul sibian Buia, localnicii nu așteaptă Crăciunul ca să deguste preparatele din porc: vară sau toamnă, oricând e nuntă în Buia, se taie şi un porc, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cindrelul – Junii Sibiu.
„Drobul stă la cuptoru’ de pâne o oră. După aia, îl punem la rece, în pivniță. La nuntă îl tăiem felii nu chiar de un centimetru de groase şi îl punem pe masă la început, la gustări.”
Și iată cum se prepară:
Drob de porc
[ingredients title=”Ingrediente”]
- măruntaie de porc
- 200 g carne
- 100 g slănină
- 2 cepe
- 4 ouă crude
- usturoi
- sare
- piper
- cimbru uscat
- 200 ml smântână
- 4 ouă fierte
- untură
- un prapor de la porc
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- În apă cu sare se fierb măruntaiele de porc – ficat, plămâni, inima, rinichi (lăsaţi un pic în apă) – împreună cu carnea şi ceapa.
- Când toate sunt fierte, se scurg de apă și se dau prin maşina de tocat, împreună cu slănina.
- Peste ele se adaugă cimbru uscat, usturoi, ouă crude şi smântână. Se amestecă și se condimentează după gust.
- Se ia apoi din compoziţie şi se face o ruladă, se potriveşte cât un chec, în care se pun ouă fierte tare, tăiate în două.
- Se înveleşte în prapor şi se strânge la capete, după care se aşează în tava unsă cu untură; se adaugă puţină apă și se dă în cuptorul preîncălzit.
[/directions]