Transmise din generație în generație, câteva mici vase de porțelan pictat ascund în ele spiritul bunei vecinătăți a sașilor sibieni.
În aceste recipiente delicate, adevărate opere de artă, se servea faimoasa supă de găină cu tăiței de casă, poate cea mai cunoscută mâncare săsească.
„Aceste supiere sunt vase pentru lăuze. Era tradiția în satele săsești ca, dacă o femeie a născut, vecinele, prietenele, nănașele să aducă pe rând mâncare pentru tânăra mamă. În acest scop, se foloseau niște vase speciale foarte frumoase. Ele au fost cumpărate de la magazin, din Sibiu, în perioada interbelică sau chiar înainte de Primul Război Mondial. Ceramica este din Boemia, dar au fost pictate de un pictor de porțelan din Sibiu, scrie pe ele «Joseph Scherbaum, Piața Mică nr. 23», deci au fost personalizate. De multe ori, perechea tânără primea astfel de vase cadou la nuntă. Se numeau și «supiere de nuntă». Nu intră mai mult de două farfurii de supă, sunt micuțe, drăguțe. Iar atunci tânăra femeie avea la dispoziție un vas frumos cu care putea să ducă supă la vecine. Bineînțeles, după ce tânăra mamă a servit supa, vasul venea înapoi la proprietară. Asta e și valoarea sentimentală a acestor vase. Tradiția cu dusul mâncării s-a păstrat, dar după aceea s-au folosit vase de email sau, mai nou, vase de plastic, dar acea întrajutorare încă mai există”, a explicat Gerhild Rudolf, directoarea Casei Teutsch din Sibiu.

Recent, câteva supiere împrumutate de la persoane particulare au fost expuse la Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România, aflat la etajul Casei Teutsch. Astfel de vase pot fi văzute și la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” din Sibiu.
