Confit de pulpă de rață cu varză călită și lășcuțe

Confit de pulpă de rață cu varză călită și lășcuțe

Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș le propune cititorilor noștri o rețetă deosebită pentru masa de Crăciun, o rețetă care îmbină în mod armonios arome din bucătăria românească, săsească și ungurească.

Gusturile se întrepătrund de minune într-o farfurie, la care cireașa pe tort o reprezintă și o „atingere” franțuzească, dar numai atât cât să frăgezească și să conserve aromele cărnii de rață.

„În primul rând, trebuie să explic ce înseamnă «confit». Este vorba despre o procedură gastronomică inventată de către francezi, ca să fim corecți cu istoria gastronomică, iar în câteva cuvinte înseamnă orice carne sărată și asezonată cu ierburi aromate, apoi gătită lent, imersată în grăsime topită. Trebuie spus că grăsimea este un excepțional «transportator» de gust și aromă, iar  carnea gătită astfel este foarte fragedă și suculentă”, explică chef Tiberiu, adăugând că rețeta nu este greu de preparat și nici foarte pretențioasă, dar care va impresiona cu siguranță invitații ce se vor așeza la masă.

Confit de pulpă de rață cu varză călită și lășcuțe

Rețeta pentru o porție

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 pulpă de rață (gătită / confiată după explicația de mai sus)
  • 400 gr varză albă
  • 70 gr lășcuțe (tăiței lați de casă, dacă e posibil, dacă nu, orice fel de paste bune; chef Tiberiu Csiszer le recomandă pe cele din grâu dur)
  • 100 gr ceapa albă
  • vin alb
  • ulei de floarea soarelui
  • cimbru, sare și piper după gust

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se călește ceapa în ulei, varza se taie cât se poate de subțire, apoi se pune și ea la călit, lângă ceapă.
  2. Când varza își schimbă culoarea spre maroniu, se pune și vinul (puțin), piperul si sarea, după gust.
  3. La sfârșit, se pune și puțin cimbru.
  4. Lășcuțele se fierb separat, circa 7 minute, apoi se amestecă cu varza călită și se mai lasă pe foc circa un minut.
  5. Sosul care se adaugă în farfurie este rezultat din confierea cărnii de rață, la care se adaugă un strop de vin alb și sucul de la o clementină proaspătă.

[/directions]

Sărbători fericite și poftă bună!

Răspunde