Cârtaboș

Cârtaboș

Cârtaboșul se prepara iarna, când se tăia porcul. Se consuma ca atare sau fript în unsoare, cu mămăligă.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 4 kg organe de porc (fără ficat)
  • 800 g slănină proaspătă
  • o lingură ienibahar
  • o lingură cimbru
  • 400 g ceapă albă
  • 2 linguri sare mare, neiodată
  • 1/2 lingură piper
  • o lingură coriandru

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se spală organele și se pun la fiert.
  2. Separat, se călește ceapa tăiată în puțină unsoare.
  3. Când organele sunt fierte, se dau prin mașina de tocat împreună cu ceapa călită și slănina. Compoziția rezultată se amestecă cu celelalte ingrediente și se folosește cârnățarul pentru a se pune în intestine. Se folosește intestinul gros de la porc, bine spălat și frecat cu bicarbonat de sodiu.
  4. După umplere, cârtaboșul se opărește pentru câteva minute, la foc domol, în apa în care au fiert organele.
  5. Se pune cârtaboșul la zvântat pentru o zi, după care se dă la fum (pentru câteva ore).

[/directions]


Rețetă publicată de Muzeul ASTRA în broșura „Mâncăruri tradiționale din județul Sibiu”

Răspunde