Cârtaboșul se prepara iarna, când se tăia porcul. Se consuma ca atare sau fript în unsoare, cu mămăligă.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 4 kg organe de porc (fără ficat)
- 800 g slănină proaspătă
- o lingură ienibahar
- o lingură cimbru
- 400 g ceapă albă
- 2 linguri sare mare, neiodată
- 1/2 lingură piper
- o lingură coriandru
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se spală organele și se pun la fiert.
- Separat, se călește ceapa tăiată în puțină unsoare.
- Când organele sunt fierte, se dau prin mașina de tocat împreună cu ceapa călită și slănina. Compoziția rezultată se amestecă cu celelalte ingrediente și se folosește cârnățarul pentru a se pune în intestine. Se folosește intestinul gros de la porc, bine spălat și frecat cu bicarbonat de sodiu.
- După umplere, cârtaboșul se opărește pentru câteva minute, la foc domol, în apa în care au fiert organele.
- Se pune cârtaboșul la zvântat pentru o zi, după care se dă la fum (pentru câteva ore).
[/directions]