Carne de porc afumată

Carne de porc afumată

În satele sibiene, din cele mai vechi timpuri, carnea afumată se prepara la tăierea porcului, înainte de Crăciun.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • ciolane
  • coaste
  • picioare
  • urechi
  • șira spinării
  • pecie
  • mușchiuleți
  • 10 l apă
  • 1 kg sare mare, neiodată

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se face o saramură din apă și sare, amestecând bine, până se topește sarea.
  2. Carnea se lasă în această saramură pentru două zile. Apoi, se spală, se lasă la zvântat și se pune în afumătoare pentru două fumuri (6-8 ore). Carnea se poate săra și direct, fără saramură, urmând ca apoi să fie spălată, zvântată și pusă la fum.
  3. Pecia se lasă în afumătoare mai mult timp, doar pentru a se mai usca.
  4. Ea se poate consuma pe platou rece, cu „pireu”, sau se poate frige.

[/directions]


Rețetă culeasă de cercetătorii Muzeului ASTRA
Foto: Dan Limbășan

Răspunde