Cârnați de porc – rețeta tradițională

Cârnați de porc – rețeta tradițională

Cârnații de porc sunt un produs tradițional care se prepară în special de Crăciun. În Racovița, ei se mai consumă prăjiți în unsoare, alături de cir de mămăligă.

Cârnații sunt fierți împreună cu sarmalele, se frig împreună cu carne afumată și se pun la borcan în untură, se prăjesc și se mănâncă alături de „fusoi frecat” sau doar cu mămăligă sau „pireu”. Se pot fierbe în moare de varză, iar când sunt uscați, se consumă ca atare, cu pâine.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 8 kg carne de porc Mangalița sau Bazna
  • 2 kg slănină proaspătă
  • 4 linguri sare mare, neiodată
  • 1 lingură piper
  • 3 căpățâni usturoi
  • 10 m intestine de porc, curățate
  • 1 lingură boia iute (doar pentru cârnații picanți)

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Carnea și slănina se toacă prin sită de mărime mare, apoi se adaugă ingredientele și se amestecă bine.
  2. Se lasă la omogenizat câteva ore, după care se mai amestecă încă o dată.
  3. Cu ajutorul cârnățarului, se pune carnea în intestine, apoi cârnații sunt înțepați cu un ac fin, din loc în loc, pe ambele părți. Cârnații obținuți se pun pe bețe, pentru o zi, pentru a se zvânta.
  4. În următoarea zi, se pun în afumătoare, unde se dau 2-3 fumuri, cu rumeguș de fag.
  5. După afumat, cârnații se întind într-un loc uscat, rece și bine aerisit, pentru a se usca.

[/directions]


Rețetă culeasă de cercetătorii Muzeului ASTRA

 

 

 

 

Răspunde