Până pe 31 decembrie 2019, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, puteți viziona expoziția foto-documentară „Bucătăria Baroc”.
„În secolele XVII și XVIII, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea, s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene. La începutul secolului XVII, o parte dintre condimentele populare în bucătăria medievală deja dispăruseră, iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrișor a început să piardă treptat în preferințe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile, bazate pe combinații de ierburi și ingrediente pentru savoare. Din Anglia au venit importante îmbunătățiri ale instrumentarului de bucătărie, precum soba cu cărbuni, care a permis controlarea temperaturii în pregătirea mâncării.
Mai multe detalii despre ingredientele folosite, modul preparării acestora și tendințele culinare ale barocului puteți afla din panourile expuse în curtea interioară a Palatului Brukenthal, beneficiind totodată de ilustrarea acestora cu imagini ale pieselor de secol XVIII-XIX din colecțiile «Tezaur», «Bresle și vecinătăți» și «Sticlă» ale Muzeului de Istorie Casa Altemberger”, ne-a declarat dr. Raluca Teodorescu, unul dintre curatorii expoziției.
Evenimentul face parte din proiectul „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal.