Aroma vechiului Sibiu, surprinsă într-o cronică de cultură și gastronomie transilvăneană

Aroma vechiului Sibiu, surprinsă într-o cronică de cultură și gastronomie transilvăneană

Proiectul „Transilvania Culinară“ și albumul remarcabil realizat în cadrul proiectului vor fi prezentate în cadrul sesiunii anuale de comunicări științifice a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, ce va avea loc vineri, 6 decembrie.

„Transilvania Culinară” este un proiect cultural al Fundației PACENTA, în colaborare cu Centrul de Cercetări „Andrei Oțetea” din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, aplecat cu precădere asupra gastronomiei, cu toate elementele adiacente din această provincie care țin de acest fenomen complex. Astfel, sunt promovate documente cu valoare de patrimoniu, cărți poștale ilustrate și fotografii aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, elemente vizuale și informații din comunitatea online „Alt Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken”, precum și din arhivele private ale colecționarilor Horia Tipuriță și Octavian Isailă.

Punctul forte al proiectului îl reprezintă editarea albumului „Culinaria Transsylvanica”, o tipăritură care valorifică importante fonduri documentare ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (iconografie – carte poștală și fotografie, publicații seriale sibiene, carte românească veche) și Transilvanice – imprimate în Sibiu, ex-libris-uri, precum și multe reclame apărute în publicațiile vremii, care conferă materialului gustul și aroma unor timpuri de mult apuse.

Bogăția și diversitatea materialelor îi conferă albumului editat de dr. Silviu Borș, dr. Dan Nanu, dr. Răzvan Pop și dr. Bogdan Andriescu dimensiunea unei cronici cuprinzătoare, o sinteză vie de civilizație și cultură gastronomică transilvăneană, promovată în anul în care Sibiul deține titlul Regiune Gastronomică Europeană.

„Piesele iconografice aduc în prim-plan imagini mai vechi și mai noi ale unor străzi și piețe în care au ființat sau încă mai funcționează restaurante, terase, berării, hoteluri, ori magazine alimentare sibiene. Cartea românească veche, calendarele cunoscute sub titulatura de Transilvanice, toate imprimate în Sibiu, ofereau cititorilor informaţii și sfaturi de ordin gastronomic: perioadele anului propice pentru însămânţări şi strângerea recoltei, previziuni legate de viitoarea recoltă, respectarea unor norme alimentare care să asigure păstrarea sănătății individului. Prin tematica abordată (consumul de cereale, fructe, legume, carne și băuturi alcoolice), ex-libris-urile selectate vin să întregească latura artistică a lucrării. În perioada interbelică, autoritățile locale au elaborat și legiferat o serie de norme prin care au reglementat: organizarea de licitații pentru arendarea măcelăriilor din oraș, interzicerea consumului de băuturi alcoolice în timpul desfășurării târgurilor, vânzarea băuturilor minerale în restaurante”, ne-au precizat autorii.

Arta culinară, dietetica și arhitectura urbană sunt cele trei componente în jurul cărora se cristalizează expoziția intitulată „Arhitectură culinară transilvăneană în perioada modernă și contemporană”, de la Biblioteca ASTRA, seria de documente imprimate și cele două ateliere culinare destinate deopotrivă copiilor, adolescenților și adulților. Proiectul oferă o experiență vizuală inedită, un periplu în arhitectura epocilor respective, o călătorie în lumea gastronomică a secolelor trecute și activități interactive care surprind prin modul de abordare a unor rețete culinare vechi. Toate acestea pun în evidență arhitectura orașului Sibiu, modul sănătos de preparare a alimentelor, etica și estetica gastronomică.

Răspunde