Tu faci tricolorul!

Tu faci tricolorul!

Intrarea în Muzeul ASTRA va fi gratuită de 1 Decembrie, iar sibienii și turiștii pot învăța să țeasă brâuri tricolore.

Muzeul pregătește o serie de activități interactive cu ocazia Zilei Naționale a României. Astfel, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, între orele 10 și 16, în cadrul atelierelor desfășurate sub egida programului „Animă ASTRA”, o țesătoare din Gura Râului îi va învăța pe vizitatori cum se țese un brâu tricolor la război.

,,Când toată recolta era strânsă de pe câmp, începea munca femeilor la războiul de țesut. Se torcea lâna, se făcea fir, apoi se urzea. Bumbacul sau arniciul (bumbac colorat) se cumpăra de la prăvălie sau de la Sibiu. Firele se încărcau pe mosoare pentru urzeală, apoi pe țeghii pentru suveicile folosite la țesut. Operațiunile premergătoare țesutului se puteau face în șezători, împreună cu alte fete și femei. De urzit și nevedit se ocupau femeile mai în vârstă, deprinse cu aceste operațiuni. Țeserea se făcea de către fiecare, în casa sa, aproape de un geam prin care să intre lumina. Se va folosi războiul de țesut orizontal, vopsit cu verde, ca și grinzile casei din Gura Râului”, a explicat dr. George Tomegea, șeful secției Arheologie, Etno-Arheologie și Arheologie Experimentală de la Muzeul ASTRA.

Atelierele se vor desfășura în Pavilionul Muzeal Multicultural, intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Tot aici, pentru copii va fi amenajat un atelier de împletit brățări tricolore.

Răspunde