Tocana de cartofi este una dintre cele mai spornice mâncăruri, fiind ușor de preparat atât vara, cât și iarna. Rețeta de mai jos provine din satul Porumbacu de Sus, unde a fost pregătită la ceaun.
„Poți să faci tocana asta și de post, atunci pui ulei în loc de slănină. Da-i mai bună dacă o faci cu slănină și pui și o bucată de cârnaț pe lângă ea…”
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg cartofi
- 6 – 7 cepe
- 2 – 3 ardei
- jumătate de palmă de slănină
- frunze de țelină
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se taie slănina în bucăți și se pune la fript în ceaun.
- Între timp, se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune peste grăsime și slănina-jumări. Se lasă să se călească bine, apoi se adaugă ardeiul curățat și tăiat bucăți.
- Se pun cartofii curățați de coajă și tăiați bucăți, se acoperă cu apă și se potrivește de sare.
- Când cartofii sunt aproape fierți, se pun frunzele întregi de țelină, care se scot înainte de servirea mâncării.
- De pe masă nu trebuie să lipsească varza acră sau castraveții murați.
[/directions]