Tocană de cartofi la ceaun

Tocană de cartofi la ceaun

Tocana de cartofi este una dintre cele mai spornice mâncăruri, fiind ușor de preparat atât vara, cât și iarna. Rețeta de mai jos provine din satul Porumbacu de Sus, unde a fost pregătită la ceaun.

„Poți să faci tocana asta și de post, atunci pui ulei în loc de slănină. Da-i mai bună dacă o faci cu slănină și pui și o bucată de cârnaț pe lângă ea…”

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 kg cartofi
  • 6 – 7 cepe
  • 2 – 3 ardei
  • jumătate de palmă de slănină
  • frunze de țelină

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se taie slănina în bucăți și se pune la fript în ceaun.
  2. Între timp, se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune peste grăsime și slănina-jumări. Se lasă să se călească bine, apoi se adaugă ardeiul curățat și tăiat bucăți.
  3. Se pun cartofii curățați de coajă și tăiați bucăți, se acoperă cu apă și se potrivește de sare.
  4. Când cartofii sunt aproape fierți, se pun frunzele întregi de țelină, care se scot înainte de servirea mâncării.
  5. De pe masă nu trebuie să lipsească varza acră sau castraveții murați.

[/directions]


Rețetă culeasă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și publicată în lucrarea „Popasuri culinare în ținutul Sibiului”

Răspunde